pühapäev, 20. veebruar 2011

Partiid ei mängitud

Vahel polegi korrapealt selge, millise tulemuse peaks turniiritabelisse kirjutama ja mis tagajärgi see endaga kaasa tooks. Viimases Chesscafes on juttu Itaalia kohtunike (nende seas ka paar rahvusvahelise tiitliga meest) vaidlustest. Juhtum ise aga on selline.
A ja B on omavahel paari pandud. A on partii alguseks laua taga, B-d veel pole. Hilinemisaeg on sellel turniiril lubatud, nii et seepärast ta kaotust kohe ei saa. Enne kui B kohale jõuab, heliseb aga A mobiiltelefon. Turniiril kehtib artikkel 12.3 mingite eranditeta: Kui mistahes selline seade tekitab heli, kaotab mängija partii. Vastasmängija võidab. Niisiis peaks A saama kaotuse. Edasi on aga itaalllaste arutluse järgi võimalikud kaks varianti:

1) B jõuab lubatud hilinemisaja piires kohale. Tema pärast võiks partii nüüd alata, aga see on juba läbi, tema enam käia ei saa. Tal on äsja mainitud artikli alusel õigus punkti saamiseks, mis aga tähendaks, et ta on partii võitnud juba enne laua juurde jõudmist.
2) Kui B õigeks ajaks kohale ei jõua, siis peaks vastavalt art. 6.6 ta partii kaotama. Aga ülaltoodud art. 12.3 järgi saab ta vaid partiid võita või viigistada (kui võit mistahes määrustepäraste käikude seeriaga pole võimalik). Mis tuleks siis tema tulemuseks märkida?

Itaallaste arvates on põhiküsimuseks see, kas tegemist on ikkagi mängitud partiiga või mitte. A seisukohalt on see nagu mängitud ja karistusega kaotatud, B seisukohalt on see igal juhul mängimata. Kas võiks siis tegemist olla kahesuguse lähenemisega partiile? Kas neid mehi võiks edaspidi uuesti omavahel paarida ja kas see sõltub B laua juurde jõudmise ajast? Kas partiil peaks olema mõju tiitlinormide täitmisele ja reitingute muutumisele ning kuidas peaks temaga toimima kohtade jagamisel, kasvõi Buchholzi arvutamisel?

Küsimusi on tõepoolest palju, aga ega tegelikult asi ikka nii keeruline ole.
Reitinguarvestusse partii kindlasti ei lähe. Arvesse ei lähe partiid, mis on lõppenud loobumisvõiduga või mõnel muul sarnasel põhjusel. Iga partii, kus kumbki mängija on teinud vähemalt ühe käigu, läheb reitinguarvestusse (reitingumääruste 5.1). Aga siin ju ei tehtud. Ka tiitlinormide täitmiseks ei lähe mängimata partiid arvesse.

Koodeksi eessõna ütleb, et see ei saa haarata kõiki võimalikke olukordi, mis võivad mängu käigus tekkida. Õige otsuseni jõudmiseks oleks vaja uurida koodeksis analoogilisi olukordi. Kui vastane õigel ajal tuleb, peab ta punkti saama. Ei saa aga siis, kui ta tuleb liiga hilja. Tulemusest (või selle puudumisest) sõltumata on see igal juhul mängimata partii ja selle osalisi võib omavahel edaspidi uuesti paarida, kui selleks vajadus tekib. Geurti arvates tuleb ka Buchholzi arvutamisel toimida selle partiiga samuti nagu mängimata partiidega.
Lembit

Kommentaare ei ole: