kolmapäev, 11. mai 2011

Meilt ja mujalt

Ootamatult sattusin kohtunikurolli ka neljanda vanuseklassi võistlustel, õigemini küll nende järelkajal. 12-aastased ei saanud Põlvas selgeks, kes ikkagi parem on ja nii pidid nad asja Tallinnas lõpetama. Mis ühes partiis ikka juhtuda võib? Aga kõigeks peab valmis olema , nii et otsustaval momendil ei tuleks mõelda juhendi tõlgendamisele.
Tüdrukuid oli kaks, nendega asi lihtne. Poisse oli aga kolm. Mida teha kasvõi siis, kui kõik mängijad peaksid ühe punktiga lõpetama? Juhend kõneles ühest armageddoni süsteemis lisapartiist (kus aegadeks 6 ja 5 minutit).Olgu minutite arvuga kuidas on, aga armageddoni kasutatakse vist ikka vaid ühes partiis, mitte kolmese turniiri mängimiseks. Sai siis teatatud, et kui kiirmales on kõik võrdsed, järgneb 5 minutiga välkturniir. Või kui võitja küll selgub, aga 2. ja 3. on võrdsed? Juhendis on ju järelmängud ette nähtud ainult meistri selgitamiseks, teiste kohtade määramiseks loetletakse seal mitmeid lisanäitajaid. Leidsime siiski, et kui juba esimene selgitatakse järelmänguga ning ka teised medalipretendendid on kohal ja selles selgitamises osalenud, siis tehku nad ka teised medalid mänguga selgeks. Aga kõik see jäi vaid teooriasse. Tegelikult sai juba põhipartiidega kõik selgeks.

Muidugi oli enne mänge vaja ka kahes keeles seletada, mille poolest selline küllaldase järelevalvega partii erineb turniiril mängitutest. Eks ikka kohtuniku võimaluse tõttu partii käiku sekkuda kasvõi määrustevastase käigu või ajaületuse puhul. Tavalisel turniiril on kohtunik ju peaaegu statisti rollis. Ja kas määrustevastasuste hüvitamine toimub koodeksi või kohalike reeglite järgi. Õnneks ainsa määrustevastase käiguga turniir lõppeski. Kui üks poiss oli oma kuninga teise oma kõrvale pannud ja läksin kõrvallaualt aja korrigeerimiseks teist kella võtma, anti partii alla. Seis ja aeg oli selle jätkamise muutnud lootusetuks. Nii tulime nii tüdrukute kui ka poiste turniiril toime vaid põhipartiidega.

Kõik mängisid oma võimete järgi. Kahjuks näis mõnel olevat tegemist veidi halbade harjumustega. Olgu see siis viigiettepanekuks käega laua kohal vehkimine või pärast vastase käiku tema malendi kohendamine. Ei arva, et kohtunik peaks partii ajal nendel puhkudel kohe sekkuma, sest see võiks partii käiku veel rohkem segada. Pärast partiid peab sellistest asjadest kindlasti rääkima. Minu eest oli märkusetegijaid piisavalt, kahjuks tavaliselt küll mitte mängijate endi treenerid.

Armageddonini niisiis nendes matśides välja ei jõutud. Üldse kasutatakse seda aga üsna erinevalt. Viimasel ajal on näiteks tähelepanu äratanud USA naiste meistritiitli otsustanud Krushi ja Zatonskihhi partii. Võitis viimane, kuigi tal oli peaaegu kaks korda vähem aega kui vastasel. Nimelt kasutatakse ookeani taga ajataotluse meetodit. Nimelt on pärast kiirpartiisid otsustavaks armageddoniks kummalegi ette nähtud 45 minutit. Värvi loosimiseks peab aga kumbki esitama taotluse selle aja kohta, millega ta on valmis mängima (minutid ja sekundid). See võib olla 45 minutit või vähem. Mängija, kes vähem pakub (Z. pakkumine oli näiteks 27 minutit) mängibki selle ajaga, valides enne värvi. Vastasmängija saab enda kellale 45 minutit. Kui pakutakse võrdselt, viskab kohtunik kulli ja kirja, et määrata, kes võib värvi valida. Kuidagi kummaline siit vaadates see küll tundub, nagu see armageddon isegi.

Malekellad pidasid mul viimastel päevadel kenasti vastu, ootamatusi ei olnud. Sageli on küll nii juhtunud, et muidu heade DGT kelladega mängides on suuremal turniiril vähemalt korra kusagil kellatabloodel näidud kadunud. Selgub, et see pole vaid siinsete kellade viga. MM-kandidaatide turniiril olid Kramnik ja Radźabov jõudnud välguni. Edasipääsuks vajas R. selles partiis ainult viiki. Laual oli tehtud 60 käiku, aega jäänud kummalgi 15 sekundit (kontroll oli seal 5 minutit partiile ja lisaks 3 sekundit igale käigule). Laual olev vankrite ja lahkvärvi odadega seis päris võrdne, nii et oodati viikileppimist. Ja äkki olid näidud kellalt kadunud. Millegipärast suudeti partiid samast seisust jätkata alles 13 minutit hiljem. R. mängis nüüd millegipärast väga halvasti, kaotas selle seisu ja järgmise seeria ka. Kellad otsustamas MM tiitli saatust? Kohtunikest näitude kadu ei sõltunud, aga peakohtunik Leongi nahas ei tahaks ikkagi olla.
Lembit

Kommentaare ei ole: