pühapäev, 1. mai 2011

Kas partii lõppes?

Vaatame veel üht Chesscafes avaldatud ja USAs juhtunud segast asja.
Mängijad on kerges ajapuuduses, mustal on jäänud vaid 2, valgel 7 minutit. Mustad panevad viimasel real mati. Valge olnud śokis, raputanud pead, aga surunud siis vastase kätt. Musta protokolli sai 0:1, valge aga murdnud oma protokolli kokku ega kirjutanud sinna midagi. Must tahtnud seda näha, sest ta polnud viimaseid käike kirjutanud. Aga ka valgete protokollis viimaseid käike polnud.

Valge läks saalist välja, must seiskas kellad ja hakkas malendeid algseisu panema. Siis läks temagi ruumist välja, aga vastane tuli juba tagasi, teatades, et tema tahab partiid jätkata, sest matti ei olevat olnud, oda oli nimelt võimalik vahele käia. Nii oli see vist tõepoolest olnud, aga kumbki seda parajal hetkel ei märganud ja nüüd polnud enam seisugi.
Valge teatas kohtunikule, et partii käivat edasi, kuna ta tegelikult polnud alistunud. Musta arvates oli valge aga oma kaotust tunnistanud ja alles hiljem oma seisukohta muutnud. Kohtunik asja pealt ei näinud, aga andis nüüd valgele valikuvõimaluse: kas jätkata partiiprotokollide järgi viimasest kindlakstehtavast seisust või fikseerida viik (!?). Valge valis viigi, must oli aga pahane, et tema kord juba käes olnud võit läks kaduma.

Olen Geurtiga samal arvamusel, et viik on siin üsna veider tulemus. Kui mängijad omavahel üksmeelele ei jõudnud, väidetavalt antud matt jäi aga korrektselt vormistamata, siis oleks tulnud partiid jätkata. Kui lõppseisu suhtes kokkuleppele ei jõutud, siis oleks ilmselt tulnud protokollide järgi saada lauale viimane kokkulangev seis.

Maksuamet on juba viis aastat korraldanud oma lahtist kiirturniiri. Olen mängijaid igal aastal manitsenud olema tähelepanelikud ning hoolega jälgima nii malelaual kui ka kellal toimuvat. Kohtunik jälgib muidugi ka, aga omal algatusel sekkub asjadesse vaid äärmisel juhul. Seekord saidki mängijad oma asjadega kenasti hakkama ning minu ülesandeks oli peamiselt vaid paaride ettelugemine ja tulemuste kirjapanek. Mängusituatsiooni kordagi sekkuda ei tulnud. Seepärast polegi siinkohal rohkem kirjutada.
Lembit

Kommentaare ei ole: