pühapäev, 29. mai 2011

Nädalavahetus taas mängudega

Vahepeal on male toetusühing jõudnud veel kaks kiirturniiri ära pidada. Tõsi küll, Jõgeva omaga polnud mul tegemist. Seal peeti linnapäevade raames samal ajal ka pargikabe võistlusi - seda mängitakse suurte nuppudega maapinnal. Pargikabe asemel oleks võinud olla ka pargimale - üks komplekt vastavaid nuppe oli seal kapis olemas. Mulluse ühe laua asemel oli neid nüüd kaks, viigi puhuks veel tavalised nupud otsustamiseks.
Seekord mängiti kahe miinuse süsteemis, mida nii males kui kabes üsna harva kasutatakse. Sirvisin kodus üsna mitmetes keeltes (male)kohtunike käsiraamatuid, aga midagi konkreetset kahjuks ei leidnud. Kas nuppude värvi peaks loosima või tuleks arvestada teiste mängijatega mängitud partiide värve? Või kas peaks miinusringi võitja lõpuks kohtuma veel finaalmatśi kaotajaga? Viimasel veel turniirist väljalangemiseks kaht kaotust pole, aga finaalmatśiga peaks ikkagi turniir lõppema. Niisiis ei lasknud mängida.

Olen Jõgeval viimastel aastatel korduvalt võistlustele sattunud. Vist ühelgi korral polnud rongid suutnud nendel päevadel graafikust kinni pidada. Nüüd kontrollisin hommikul veel enne rongile minekut internetist järele, kas kõik on vanaviisi. Oligi. Ja kui jaama jõudsin, siis selgus, et just sel päeval oli rong millegipärast väljunud 20 minutit varem! Et vist õigeks ajaks Jõgevale jõuda? Nii pidin jaamast koju tagasi minema. Kuidagi õnnestus sõit siiski korraldada. Aga meie raudteeülemuste selline tegevus näib mulle küll täiesti arusaamatuna.
Ja keset laadamelu ja üksteise järel vahetuvaid kontserte pole küll varem turniiri juhtinud. Mängijaid ei näinud see eriti häirivat. Oli ju selline eriline päev.

Täna tegelesin Keila kiirmaleturniiriga. 76 mängijat on päris palju. Kolleeg Askold töötas tavapäraselt arvutiga, minu hooleks jäi peamiselt tulemuste kokkukorjamine, sest mida seal muud teha jõuabki. Sageli kippus vooru lõpul siiski üks või kaks tulemust puudu jääma. Oleks ju võinud toimida rangelt ja fikseerida laekumata tulemuste eest kaotused. Püüdsin siiski ilma nendeta toime tulla.
Olen juba kirjutanud sellest, kui oluline on kiirturniiril laudade ja kellade optimaalne asend, aga kahjuks ei oska seda isegi alati leida. Enne turniiri algust näis mulle, et hakkan liikuma põhiliselt kahe laudaderea vahel ja kui ma siis ühes reas kellad ühtpidi ja teises teistpidi panen, siis on kõik hästi näha. Tegelikult oli aga vahe nii kitsas, et kui seal ka mängijad liikuma hakkasid, ei jäänud mul muud üle, kui hakata liikuma mänguala üht äärt pidi ja pooled kellad jäid mu alalisest vaateväljast välja.

Mängijad on harjunud kiirturniiridel iseseisvalt toime tulema. Ka täna oma partiide suhtes minu poole pöördujaid peaaegu polnudki. Keegi kaebas, et vastane oli talle oma käigul viiki pakkunud ja kui ta oli palunud käigu ära teha, siis üritas too viigiettepanekust loobuda. Tuli siis öelda, et ettepanek on endiselt jõus ka pärast käigu tegemist ja nüüd otsustab juba teine pool, kas ta viigi vastu võtab. Ühes partiis taheti mõned käigud pärast partii algust uuesti alustada, sest valged malendid seisid 7. ja 8., mustad aga 1. ja 2. real. See ei saa küll olla uuesti alustamise põhjuseks, liiati polnud sel ka praktilist tähtsust, sest kiirmales ju käike ei kirjutata.
Oli veel mõneti segane lugu, kus ettur oli muundatud vastasvärvi lipuks, aga sellel juhul pöörduti minu poole konsultatsiooniks alles pärast partii lõppu. Üldpõhimõte on teatavasti, et mängija peab määrustevastasele käigule tähelepanu juhtima enne oma järjekordse käigu tegemist. Seejärel läheb mingi taotluse esitamise õigus vastaspoolele.
Aga üldiselt oli päris tavaline turniir.
Lembit

Kommentaare ei ole: