kolmapäev, 1. juuni 2011

Prantslaste uusi küsimusi

Esmaspäeval võisin jälgida Kaido Külaotsa ja Mai Narva vanalinnapäevade simultaani. Kuivõrd aga korraldajaid oli suhteliselt väikese osavõtjate arvu jaoks piisavalt, oli mul peamiselt tegemist vaid malendite pealepanemise ja ärakoristamisega. Kui paar päeva varem olin Jõgeva pargikabes hädas tuulega, mis lisapartiides kerged plastmasslauad ja niisama kerged kabendid lihtsalt ümber keeras, siis siin pidasid nii nupud kui lauad ilmale märksa paremini vastu. Keerukaid simultaanireegleid pole ju ka olemas, ainult ühele hilisemale alustajale tuli öelda, et käik tuleks teha alles siis, kui simultaaniandja laua juurde tuleb. Hiljem aga läks mängijatel kahe simultaaniandja vastu juba sedavõrd kiireks, et hädavaevu jõuti oma käigud ära teha.

Niisiis vaadelgem siinkohal hoopis materjale Prantsuse kohtunikeajakirja Bulletin des Arbitres Fédéraux äsjailmunud 128. numbrist. Tavapäraselt on ära toodud ka nende viimastel kohtunikueksamitel kasutatud küsimused. Niisiis põhieksam UV1, tegemiseks aega 2 tundi, kõigilt vastustelt oodatakse põhjendamist. Uus on sedapuhku see, et kõik küsimused on koostatud eeldusega, et kohtunik tegutseb parajasti mingil noorteturniiril, kus vaja pole mitte ainult õiget otsustamist, vaid ka oskust seda otsust üsnagi algajatele seletada. Niisiis:

1. Olete abikohtunikuks departemangu noortevõistlustel. Ajakontrolliks 50 min. partiile ja 10 sek. igale käigule. Teie hoole all on kõige väiksemad. Lisaks tavapärasele määrustevastaste käikudega tegelemisele (teatada, mida laual näete; lisada vastasmängija ajale 2 minutit) nõuab peakohtunik millegipärast, et iga võistleja kõik määrustevastased käigud tuleb üles märkida. Milleks võiks see küll hea olla? -
Kolmas määrustevastane käik toob teatavasti kaotuse (art. 7.4b). Päris väikesed teevad neid rohkesti. Ilmselt on sellist raamatupidamist vaja selleks, et kindlaks teha, mitu määruste-
vastast käiku on mingis partiis juba olnud. Partiisid võib ju olla palju ja fikseerijateks võivad olla erinevad kohtunikud. Nii et kasvõi ristike partiiprotokolli vastava käigu juurde.

2. Kooli esivõistlustel on partiiks aega 30 minutit kummalegi. Ühes partiis on valgel veel kuningas ja vanker, mustal vaid kuningas. Möödute vahetevahel sellest lauast ja näete, et olukord ei muutu. Valge annab küll korduvalt tuld, aga edasi ei jõua. Kummalgi on jäänud umbes 1o minutit. Kas sekkute partiisse ja kuidas? -
Ei sekku. Algajate partii võib viia patile. Võimalik, et kohtunik võiks seisata kellad ja seletada mängijaile võimalikult lihtsalt viigitaotluse reegleid (art. 5.2e - 50 käiku, art. 5.2d - 3-kordne kordumine). Seejärel partii jätkub. Võimalusel jääb kohtunik lahedusse. On muidugi ka teine seisukoht, et partii aeg pole sobiv reeglite seletamiseks.

3. Laste partiis (ajakontroll 1:30 ja 30 sekundit käigule) on parajasti 84. käik. Üks mängija kutsub teid ja näitab, et vastane mängis Lxe4 ja on seega juba 50. kord järjest tuld andnud. Seepärast taotleb ta viiki. Mida vastate? Variandid: a) igavene tuli - viik, b) ükski reegel seda ei ütle, tuleb kasutada pedagoogikat, c) pärast partii läbimängimist aktsepteerite viiki, kui leiate, et see on põhjendatud. -
Õige on b variant. Tuleks selgitada art. 5.2e olemust - 50 käiku ei tähenda 50-kordset tuleandmist. Kuna Lxe4 on löömiskäik, siis see ilmselt ei rakendu (malendite arv muutub). Partii jätkub. Ebakorrektse taotluse eest tuleks vastasmängijale lisada 3 minutit (art. 9.5b).

4. Departemangu esivõistlused noorematele. Aega 5o minutit ja 10 sekundit igale käigule. Kaks mängijat kutsuvad teid, et fikseeriksite tule ja mati. Märkate, et valge kuningas on küll matis, aga ka must kuningas seisab tules. Mida teete? Variandid: a) kinnitate matti ja loete musta võitjaks, b) viik, c) taastate partii protokollide abil, korrigeerite kellanäidud ja lasete jätkata seisust, mis vahetult eelnes 1. määrustevastasele käigule, d) valge võit.
Õige on c variant. Kui mõlemad kuningad on tules, pidi vähemalt viimane käik olema määrustevastane. Partii taastame teisel laual. Kellad seame vastavalt art. 6.13 (kohtunik toimib oma parima äranägemise järgi).
Lembit

Kommentaare ei ole: