kolmapäev, 14. september 2011

Kapten võistkonnavõistlustel

Prantsuse kohtunikeleht on avaldanud artikli kapteni rollist klubidevahelistel võistlustel.
Kõigepealt on selles ära toodud sealsete föderaalvõistluste üldreeglite artikkel 8, mis vastab FIDE turniirimääruste artiklile 15 kapteni rollist. Sisulisi erinevusi pole, mõned täpsustused on prantslased siiski lisanud:

Kapteniks võib olla nii mängija kui ka mittemängija, kohtunik aga kindlasti mitte. Kapten võib tulla ainult mängijatele ettenähtud alale, samal ajal aga hoidma sealt eemal need mängijad, kes antud matśis kaasa ei tee. Kaptenil on õigus teatada mängijatele ka, milline parajasti matśiseis on, ometi hoidudes igasugustest kommentaaridest laudadel olevate seisude kohta. Kapten vastutab selle eest, et kohtunik saaks matśi lõpul kõigi partiide loetavad protokollid. Ainult kapten võib matśi ajal formuleerida ja esitada mingisuguseid proteste. Kohtuniku nõusolekul võib ta oma ülesanded edasi anda oma asendajale.

Loomulik, et oma ülesannete täitmiseks peab kaptenil olema ülevaade matśi käigust ja sellest, mis toimub igal üksikul laual. Sageli peab kapten vastama mängija küsimustele, kas ta võib parajasti laual olevas seisus viiki leppida või peaks ta alla andma. See tähendab muidugi laual oleva seisu vaatamist, ometi ei tohi see aga kesta ülearu kaua. Artiklis tuuakse näide, et kapteni liiga kauaks jäämist eriti nooremate vanuseklasside mängijate laua juurde võidakse tõlgendada kui abistamiskatset. Kapteni poolt kasutatavad fraasid peavad olema lühikesed ega tohi sisaldada hinnangut. Ei või näiteks öelda mängija küsimuse peale: "Ei, selles seisus sa kindlasti võidad!"

Kohtunikud aga peavad olema tähelepanelikud ning jälgima võimaluse korral kõiki kaptenite ja mängijate vahelise suhtlemise juhtumeid. Ja miks mitte ka enne mängude algust igaühele tema rolli meenutada.
Aga põhiliselt ütleb turniirimääruste artikkel 15 ju kõik ära.
Lembit

Kommentaare ei ole: