kolmapäev, 21. september 2011

Probleeme mobiilidega

Tavalisest rohkem oli tänases Chesscafes juttu mobiiltelefonidest. Ühel Rio de Janeiro turniiril oli mobiil helisenud just pärast seda, kui peakohtunik oli vooru alanuks kuulutanud. Üks mängija polnud veel oma laua juurde jõudnud, vaid kõneles kohtunikega nende töölaua juures. Kohtunik luges partii talle kaotatuks. Oleks kohtunik võinud olla leebem, sest partii polnud ju faktiliselt veel alanud?
Ega vist. Vooru algus oli ju välja kuulutatud. Reeglite järgi ei või väljalülitamata mobiili mängualal olla. Nii et kohtuniku tegevusviis oli õige.

Ühel madalama astme turniiril Poolas luges mängija partii ajal midagi oma mobiililt. Mobiil oli küll sisse lülitatud, aga mingit heli see ei teinud. Vastane esitas taotluse kaotuse fikseerimiseks alles 40 minutit hiljem. Kohtunik arvestas taotlust ja fikseeris kaotuse. Pärast vooru pärisid mitmed mängijad kohtunikult, miks ta nii hilja sekkus. Kohtuniku väitel polevat koodeksis artiklit, mis paneks ta ilma kaotuseta sekkuma, kui sisselülitatud, kuid vaikne mobiil ei sega kedagi peale vastase.

Geurt leiab, et arusaam, mille järgi kohtunik võib mängija ebaõige käitumise korral sekkuda vaid pärast taotlust, on laialt levinud.
Aga art. 13.1 ütleb ju: Kohtunik jälgib, et malekoodeksist rangelt kinni peetaks.
Kui kohtunik näiteks näeb, et mängija mingit malendit puudutab, siis paneb ta ju selle nupuga käima ilma mingi taotluseta.
Art. 12.3b: Kohtuniku loata on mängijail keelatud omada mängualal mobiiltelefoni või teisi elektroonilisi sidevahendeid, kui need pole täielikult välja lülitatud.
Ei olnud ju. Aga kas tuleks panna kaotus?
Sama artikkel jätkub: Kui mistahes selline seade tekitab heli, kaotab mängija partii.
Heli küll polnud, aga miks siis mängija mobiili võttis ja selle ekraani vaatas? Seal oleks ju võinud olla käigusoovitus. Nii on RC esimehe arvates alust kaotuse fikseerimiseks küll.

Paar kuud tagasi juba arutati küsimust, millal muutub pealtvaataja mängijaks ja vastupidi ning mida see endaga kaasa toob (ka meie 24.VII Kas viikideta saaks?).
Nüüd on poolakad tõstatanud küsimuse juhtumeist, kus A ja B turniire mängitakse küll samas kohas, aga erinevate ajakontrollidega ja seega mitte päris üheaegselt.
Viimane voor. A turniiril mängud juba käivad, B turniiril veel mitte. Üks B turniiri mängija on juba mängualal ja tema telefon heliseb. Toob see talle kaotuse?

Geurt soovitab pealtvaatajat karistada pealtvaatajana, mängijat mängijana. Kui pealtvaataja telefon heliseb, siis ei luba ta temal selles voorus tavaliselt mängualale minna. Kui heliseb mängija telefon ja ta ise parajasti ei mängi, on karistus sama. Antud juhul, kui selle mängija partii algas hiljem, võiks tal lasta mängida, kuid pärast oma partii lõppu peaks ta mängualalt lahkuma.
Lembit

Kommentaare ei ole: