pühapäev, 18. september 2011

Kuidas pakkuda viiki?

Austraalia lehel oli eelmisel nädalal arutlusteemaks konkreetne juhtum seoses viigipakkumisega. Käib turniiripartii. Valge teeb käigu, tõuseb siis laua tagant ja läheb arvatavasti tualetti. Must on kohe valmis vastukäiguks, tahaks aga vastasele viiki pakkuda. Kuidas peaks ta toimima?
Koodeksi art. 9.1b järgi teatavasti mängija, kes soovib pakkuda viiki, peab seda tegema pärast oma käigu tegemist malelaual ning enne oma kella seiskamist ja vastasmängija kella käivitamist.

Kui teha laual käik, siis viiki pakkuda ja kella vajutada, siis vastane ju seda pakkumist ei kuuleks.
Kui oodata vastase tagasitulekut, siis laual käia, viiki pakkuda ja kella vajutada, siis läheb sul aega kaotsi, pealegi võid sa niigi juba ajapuuduses olla.
Kui teha käik ja kella vajutada ning seejärel vastase tagasitulek ära oodata, alles siis aga talle viiki pakkuda, siis võiks vastane väita, et teda käigu mõtlemisel segatakse (viiki tuli ju pakkuda enne käiku malelaual).

Ega me koodeksist selget vastust leiagi. Ega leidnud seda ka austraallased. Arvati, et kõige parem võiks olla viigipakkumine oma partiiprotokolli kirjutada, aga samal ajal ka vastase lauapoolele paberitükike panna, kus kasvõi sõnad "Kas tahad viiki?".
Võiks arvesse tulla ka kohtuniku informeerimine oma viigipakkumisest.

Tegelikult polnud tõstatatud küsimuses midagi uut. Kõik on kusagil juba olnud. Sirvisin oma märkmeid ja leidsin, et see on Chesscafes olnud arutusel juba 2003. a. Tookord pakuti seal samuti kaht võimalikku lahendust:
1) tee käik, märgi partiiprotokolli "=" ja siis vajuta kella. Oota vastase tulekut, paku siis viiki ja näita, et see seisab ka protokollis,
2) tee käik, märgi partiiprotokolli "=", pane kellad seisma, kutsu kohtunik ja informeeri teda viigipakkumisest. Kohtunik käivitab siis uuesti kellad ja informeerib ise vastast viigipakkumisest.
Lembit

Kommentaare ei ole: