pühapäev, 11. september 2011

Prantslased kohtunikest

Prantsuse kohtunikelehe Bulletin des Arbitres Fédéraux viimases numbris on artikkel "Väärikas arbitraaź". Juttu tehakse kohtunike tegevusest ja neile vajalikest omadustest. Ehk mõni artikli seisukohtadest võiks meilegi huvi pakkuda.

Koodeks peab kohtuniku tähtsamateks omadusteks pädevust, otsustusvõimet ja täielikku objektiivsust. Selle eessõna ütleb aga, et reeglid ei saa kõiki juhtumeid katta ja kohtunik peab neid rakendama õiglasel moel. Kohtunikele vajalikud pädevused võib paigutada järgmistesse rubriikidesse:
Oskus. Hea kohtunik peab suutma inimestega hästi läbi saada. Olukorrad tuleb lahendada või võtta kindlad meetmed, et need ei halveneks.
Halduslik pädevus. Võistluse edukaks kulgemiseks tuleb teha ohtralt paberitööd. Administratiivseid ülesandeid tuleb täita efektiivselt.
Koodeksi tundmine. Reegleid tuleb tunda põhjalikult. Samuti on tähtis, et kohtunikud teaksid nende järjekordse revideerimise aega (FIDE teeb seda iga 4 aasta tagant).
Paarimisreeglite tundmine. Alati pole kohtunike kõrval olemas eraldi paarijaid. Ka siis, kui kasutatakse paarijaid, peab kohtunik tundma paarimisprotseduuri, et suuta küsimustele vastata.

Pädevus. Mängijad austavad kohtunikku, kui nad on veendunud tema võimetes. See kõlab küll veidi kliśeelikult, aga austus tuleb võita. See saavutatakse kõigi ülesannete korraliku ja efektiivse täitmisega. Mängijad peavad uskuma turniiri normaalsesse kulgemisse.
Objektiivsus. Kohtunik peab olema kõigis oma sekkumistes erapooletu ja vältima, et teda mõjutaksid mingid "isiksused". Reegleid tuleb rakendada nii, nagu need on, mitte nii, nagu kohtunik tahab, et need oleksid. Kohtunik peaks alati olema sümpaatne ja ligipääsetav. Mängijad kipuvad sageli vaidlema. Kohtunik peab kõigepealt selgitama oma otsuse motiive. Kui mängija jätkab vaidlust, pole mõtet paljusid variante selgitada. Küll oleks sellisel juhul hea leida mõne teise kohtuniku toetust. Kui protestimine jätkub, võib mängijale öelda, et ta peab teie otsust aktsepteerima või lahkuma turniirilt.
Kohtunik püüdku langetada õige otsus, mitte aga püüdma tüütut mängijat leebelt rahustada. Tema suhe mängijatega ei tohi otsuseid mõjutada. Ta ei tohi oma klubikaaslast eelistada tema vastasele, aga ei tohi ka mängijale liiga teha seepärast, et see on tema tuttav. Kohtuniku olukorda võib oma otsustega parandada apellatsioonikomitee.

Otsuse vaim. Tavaliselt oodatakse kohtunikult kiireid ja otsustavaid samme, kui on karta, et tegevus võib eskaleeruda. Ometi on olukordi, kus on eelistatavam taganeda, kogu olukorda hästi analüüsida ja lasta mängijail endil asi lahendada. Teadmine, milline on õige lahendus, tuleb kogemustega.
Kui teate, et reegleid on rikutud, aga ei tea, milliseid meetmeid võtta, otsige abi kogenumatelt kohtunikelt. On teatud hulk juhtumeid, kus halva otsuse vastuvõtmine on parem kui üldse mitte otsustada. Sel juhul tuleb vabandada kõigi kannatanute ees.

Kindel arvamus. Kuivõrd koodeks ei suuda kõiki olukordi katta, tuleb kohtunikul otsustamiseks kasutada oma kainet mõistust. Kõigepealt tuleb uurida analoogilisi olukordi, mida koodeks katab. Hea tahtega kohtunik hoidub liigselt autoritaarsetest otsustest ja püüab samal ajal edendada head käitumist. Vastavad meetmed võivad sõltuda turniiri iseloomust.
Mingil tśempionaadil võib kirjeldava notatsiooni kasutamine ühe suurmeistri poolt kaasa tuua hoiatuse ja nõude algebralise notatsiooni kasutamiseks, samal ajal kui eakal mängijal võib väikesel amatööride turniiril lubada kirjeldavat notatsiooni kasutada. Mängija lahkumine śveitsi süsteemis turniirilt pole suur probleem, küll on aga seda lahkumine FIDE ringsüsteemis turniirilt.

Erinevad lähenemised. Kõik kohtunikud on indiviidid, kellel on erinevad viisid oma kohustustele lähenemiseks. Mõned püüavad vältida otsuste langetamisel igasugust riski, teised sekkuvad mingit olukorda märgates kiiresti. Mõned tõlgendavad reegleid karmimalt kui teised. Iga kohtunik peab leidma oma stiili, aga kui saab, peab ta olema võimalikult efektiivne ega tohi normidest liigselt kõrvale kalduda. Algajad kohtunikud eelistavad sageli kindlaid norme sisaldavaid meetodeid, aga kogemuste kogunedes muutuvad paindlikumaks ja isikupärasemaks.
Lembit

Kommentaare ei ole: