pühapäev, 4. september 2011

Veel ideesid

Jätkub variantide otsimine, kuidas ikkagi males viikidest vabaneda ja sellega mäng atraktiivsemaks muuta. GM Kassimdźanovi ideesid (ka meie 24.VII Kas viikideta saaks?, 10.VIII Palju erinevaid arvamusi) on peetud liiga radikaalseteks, aga nende kõrvale tekib järjest uusi. Silme ette jäi IM Greg Shahade (USA) artikkel "Peatage viik!"
Selleski kurdetakse, et professionaalses males läheb viiki 50 % partiidest, millega paljud meediaväljaanded on kaotanud huvi male vastu. Meenutatakse ka Kasparovi viikileppimist dramaatilises finaalpartiis arvuti vastu. Selle teistsugune tulemus oleks malele märksa kasulikum olnud.

Ettepanekuid on sel mehel suisa kolm. Esiteks. Kui partii läheb viiki, vahetataks värvid ja jätkataks mängu eelmisest partiist jäänud aegadega. Sel moel mängitakse nii kaua, kuni selgub võitja.
Kui näiteks mängitakse ajakontrolliga 40 käiku 2 tunniga + 20 käiku tunnis + 30 minutit lõpuni ning esimene kontroll pole viiki leppides veel läbi, säiltavad mõlemad teiseks partiiks kogu ettenähtud aja ja saavad poolteist tundi lisaks. Nii tuleb ka teine partii suhteliselt aeglase kontrolliga. Kui viikide tulek jätkub, läheb mäng üha kiiremaks, aga ometi pole see veel välk.

Ehk hakataks nüüd esimeses partiis aja kokkuhoidmiseks mängima veidi kiiremini kui tavaliselt. Pealegi võiks anda iga käiguga 5 lisasekundit. Nii oleks ka sel juhul, kui alustad mängu vaid 1 minutiga, võimalik teha poolmõistlikke käike. Nii võivat sündida palju suuri partiisid, lisandub pinget, dramaatikat ja erutust. Valgetega viiki teha pole kasulik, sest järgmises partiis pead mängima mustadega.
Puudusteks peab ettepaneku esitaja seda, et partiid lähevad keskmiselt pikemaks ja mängijad väsivad rohkem. Kui kipud liiga väsima, siis puhka pisut partii ajal, paranda oma füüsilist vormi või vali male asemel uus tegevus.

Teiseks. Alusta partiid normaalselt ja kui see peaks enne 40. käiku viiki minema, siis vaheta värvid ja jätka eelmise partii aegadega.
Kompromisslahendus: nagu näha, on erinevus selles, et aktsepteeritakse neid viike, mis sõlmitakse pärast 40. käiku. Mustadele kiirviik meeldiks, et järgmises partiis valgeid saada, aga valged ilmselt ei taha. Lühikesed ja mõttetud viigid jäävad ära, võiluslikud viigid on seaduslikud ja jäävad jõusse.

Võrreldes Sofia reeglitega või reegliga, mis keelab viikileppimise enne 30. käiku, on eelis selles, et siin ei otsusta partii tulemust enam kohtunikud. Suurmeistritest kohtunikke on ülivähe, teistel on aga väga raske tippmängijate viigitaotluste suhtes seisukohta võtta. Kui kaks mängijat hakkavad 30. käigul käike kordama, kuidas siis otsustada, kas tegemist on sunnitud kordustega või lihtsalt reeglitest möödahiilimisega? Ja ega suurmeistri(te)l lihtsam ole. Kui ta võtab abiks arvuti, võib ta olla liiga karm, muidu aga vastuolusid vältida tahtes liiga liberaalne. Selgeid reegleid toimimiseks ju pole.

Kolmandaks. Kui mängija pakub vastasele viiki, on sellel mitte kaks, vaid kolm võimalust: a) viik vastu võtta, b) viik tagasi lükata, c) vahetada pooled ja partiid jätkata.
See meeldib esitajale endale kõige rohkem (kuigi kirjutab, et on seda ammu kusagilt kuulnud). Partiide kvaliteet sel juhul ei halveneks, mängijad jätkaksid mängu, kuni on veel mingi võimalus. Ei tuleks selliseid kiirviike, mida Griśtśuk pretendentide turniiril valgetega pakkus, sest Kramnikule oleks väga meeldinud neid seise valgetega mängida. Ainus negatiivne moment olevat see, et kui mõlemale on viiki vaja, siis nad selle ka vormistavad.

Ameeriklase ettepanekud on põhjalikku kommenteerimist leidnud sakslaste schachschiri leheküljel. Esimene variant heidetakse seal kõrvale, sest see annab mõtlemisajale liiga suure tähtsuse, kell aga polevat malepartii integreeritud osa. Teine variant vajavat katsetamist, aga esmaeelistuseks on siingi kolmas. See ergutavat mängijaid mängima ja absoluutselt kõik saavat sellest kasu. Kui keegi viiki pakub, mõtleb mängija ju kõigepealt, miks vastane arvab, et tema seis halvem on.
Ettepaneku tegemisel polnud juttu sellest, mis saab mõtlemisaegadest. Sakslaste arvates peaks siin igaüks säilitama temal olnud aja.
Ehk leitakse pikapeale mingi optimaalne lahendus.
Lembit

Kommentaare ei ole: