kolmapäev, 11. jaanuar 2012

Küsivad hispaanlased - 3

Täna siis viimased Hispaania mulluste kohtunikueksamite I osa küsimustest.
21. Milline on mänguala õige definitsioon? -
Mänguala hõlmab mängukohta, puhkeruume, kehakinnituse paika, suitsetamiskohta ja teisi kohtuniku poolt määratud ruume.

22. Missuguseid karistusi võib kohtunik rakendada? -
Hoiatada, suurendada vastasmängija kulutamata aega, vähendada süüdlase kulutamata aega, lugeda partii kaotatuks, vähendada süüdlase poolt selles partiis saadud punktide arvu, suurendada vastase poolt saadud punktide arvu, kõrvaldada mängija võistlustelt.

23. Toimub rahvusvaheline kiirturniir. Igale 2 lauale on 1 kohtuniik. Partii ajal selgub, et algseis polnud õige. Kuidas asja parandada? -
Annulleerida see partii ja mängida uus.

24. Millal võib kohtunik kiirmales ise sekkuda? -
Võib osutada mõlema noolekese langemisele.

25. Millised toodud konstateeringutest kehtivad välkmales? -
Kui on tegemist küllaldase järelevalvega, rakendatakse võistlusmäärusi ja art. A2 (pole vaja käike üles kirjutada).

26. Kuidas peaks nägemispuudega mängija oma käike üles kirjutama? -
Braille´i kirjas, tavalises notatsioonis või magnetofonilindile lugedes.

27. Mis on male960? - Malendite algseis määratakse loosiga.
28. Millal avatakse salakäiguga ümbrik? -
Ainult siis, kui on kohal salakäigule vastav mängija.

29. Millised toodud konstateeringutest on õiged? -
Vahetatud värvidega alustatud partii jätkub, kui kohtunik ei tee teistsugust otsust.

30. Mis on ebaõige? - See, et kohtunik võib alati partiisse sekkuda.

Hispaania eksamilt lihtsalt ei pääse. Eksamil on veel olemas ka II ja III osa.
II osas tuleb kõigepealt kirjutada ülevaade rahvusliku arbitri nimetuse saamiseks esitatavatest nõuetest, selleks vajalikest oskustest ja kogemustest, neid reguleerivatest eeskirjadest ning arvestatavatest turniiridest.

Seejärel on toodud ühe śveitsi süsteemis turniiri tabel. Üks mängija on jätnud tervislikel põhjustel viimased 3 partiid mägimata. Tuleb määrata turniiri lõplik paremusjärjestus, kasutades kohtade jagamisel nii Bergeri süsteemi kui ka võitude arvu.
Siis on toodud selline seis: Kh1, Vg1 - Kf2, Vb2, Re1. Viimane löömiskäik on olnud 63 Vxb2. Nüüd kirjutab valge protokolli käigu 113. Vg8 ja taotleb siis viiki. Olete selle partii kohtunik. Mida otsustate?

4. punktis on juttu suurest ajapuudusest 1-tunnise kontrolliga mängitavas tavapartiis. Kohtunik jälgib partiid. Valge nooleke langeb. Kohtunik ei sekku, vaid jätkab vaikselt partii jälgimist. Paar käiku hiljem teeb must määrustevastase käigu. Valge esitab selle kohta taotluse, ka must esitab nüüd taotluse ajaületuse kohta. Vaja on hinnata kohtuniku tegevust selle juhtumi korral. Milline otsus tuleks selles olukorras teha? Põhjendada.

5. punktis on küsimus piiratud loosimise korraldamisest liigasüsteemis (mitmed mängijad ei tohi millegipärast viimastes voorudes omavahel kohtuda). Praktiline näide ja kohtuniku toimimise seletus.

Eksami III osas on jällegi toodud ühe śveitsi süsteemis turniiri tabel. Kõigepealt tuleb seal määrata järjekordse vooru malendite värvid, seejärel aga teostada viimase, 7. vooru paarimine. Üks mängija lahkub turniirist, see jäetakse paarimata. Loomulikult tuleb kõike põhjendada.
Lembit

Kommentaare ei ole: