pühapäev, 1. jaanuar 2012

Küsivad hispaanlased

Head uut aastat!
Tegelesin jälle veidi hispaania keelega. Avaldati mullu sealsetel rahvusliku kohtuniku eksamitel kasutatud küsimustikud. Eksam koosnes 3 osast ja kestis kokku 3 tundi. Kuivõrd mingisuguseid abimaterjale kasutada polnud lubatud, siis näis eriti eksami algusosa küllaltki raskena. Ise olen harjunud sellised asjad vajadusel raamatust järele kontrollima. Tagapool olid asjad vast mõnevõrra lihtsamad. Eksami I osas esitati 30 küsimust, kusjuures valik tuli teha 4 võimaliku vastuse seast.

Siin siis küsimused, millega eksam algas.
1. Millised toodud esinemisreitingutest on tiitlite saamiseks hädavajalikud? -
Vastuseks pidi märkima, et ükski pole päris õige. Peaaegu õiged olid GM - 2600, IM - 2450, WGM - 2400, WIM - 2250, ainult et esinemisreiting ei pea olema nendest numbritest suurem, vaid piisab ka neist arvudest.

2. Mida on vaja selleks, et turniir läheks reitinguarvestusse? -
Kõike väljapakutut, s. o. päevas ei mängita üle kahe vooru, mängitakse vähemalt 9 vooru ning kohtunikuks peaks olema IA, selle puudumisel sobib ka FA.

3. Mida on vaja normide alusel GM nimetuse saamiseks? -
Täita norm vähemalt kaks korda 27 partii põhjal(mitte 29). Kui normi täitmisest piisaks mitme rahvusvahelise tiitli jaoks, võib seda ka vastavalt kasutada. Mingil momendil peab mängija reiting ulatuma väärtuseni 2500 (mitte 2501).

4. Mida on vaja IO (rahvusvahelise organisaatori) tiitli saamiseks? -
Omada kogemusi peakorraldajana vähemalt kaht erinevat tüüpi 5 turniiril, korraldajana aga vähemalt kaht erinevat tüüpi FIDE turniiridel. Tunda piisavalt vähemalt üht FIDE ametlikest keeltest.

5. Millised loetletud põhimõtetest ei kuulu śveitsi süsteemi põhiprintsiipide hulka? -
Voorude arvu eelnev arutamine ja paarimissüsteemi etteteatamine.

6. Śveitsi süsteemis turniiril teatatakse, et ELO-arvestusse seda turniiri ei saadeta, kuna üks mängija ei lähe reitinguarvestusse. Kas on nii? -
Tema tulemust ei arvestata vaid juhul, kui ta saab sellel turniiril vähem kui 1 punkti või mängib vähem kui 3 partiid reitingut omavate mängijatega. Muidu on tema keskmine turniirireiting võrdne reitingut omavate vastaste keskmise reitinguga.

7. Millised loetletud põhimõtetest kehtivad passiivsete mängijate kohta? -
See, et śveitsi süsteemis turniiril hinnatakse passiivset mängijat tema viimase avaldatud reitingu järgi.

8. K on juurdekasvukoefitsient, mida kasutatakse reitingusüsteemi mõju stabiliseerimiseks. -
Ükski toodud vastusevariantidest pole aga õige. K=25 uutel mängijatel, kes on mänginud vähemalt 30 (mitte 25) arvestuslikku partiid. K=15, kui mängija reiting on vähem kui 2400 (mitte 2500).

9. Meeskonnavõistlused. Kaptenid lepivad kahes lõpetamata partiis viiki, nelja mängija partiid on aga teoreetilised viigid. Kolm neljast mängijast nõustuvad sellega, neljas aga ei nõustu ja tahab partiid jätkata. Kas mängija võib keelduda partiiprotokollidele alla kirjutamast? -
Mängijal on õigus partiid jätkata.

10. Meeskondlikul turniiril on vastuolud turniiri direktori (IA) ja peakohtuniku (FA) vahel. Direktor nõuab paarimise muutmist. FA leiab, et see on selliselt hea. Paarimist teostatakse alates I voorust üldisel kokkuleppel käsitsi. -
Peakohtunik on see ainus, kes vastutab paarimise eest.
Lembit

Kommentaare ei ole: