kolmapäev, 12. september 2007

FIDE foorum

Üks infoallikas on jälle ellu ärganud. FIDE Forum koos selle reegleid käsitleva osaga. Ligi pool aastat sellele ligi ei pääsenud. Sageli on seal esitatavad küsimused küll nii elementaarsed, et vastamiseks piisaks käikude tundmisest. Ega sageli keegi vaevugi vastama. Kõige sagedamini teevad seda minu kunagine kolleeg reeglite komiteest Stewart Reuben ja Prantsuse esikohtunikke Pierre Denommee.

Loomulikult pole vastusedki FIDE ametlikud seisukohad, nagu seda oma veergude kohta rõhutas ka Geurt Gijssen mullu Tallinnas käies. Aga jälgida tasub siiski nii küsimusi kui vastuseid.Üks, kes kaua pidi vastuseid ootama, on keegi Naditha Amarakoon (kust maalt küll?). Seda, et 50 käigu reegli ja 3-kordse korduse puhul võib (ja tulebki) käigu ennakult kirjutada, oleks ta võinud ju koodeksistki järele vaadata. Aga siis toob ta näite. Mängija kirjutab (nõrga) käigu protokolli, siis analüüsib seisu ja teeb hoopis teise. Vastane nõuab kirjutatud käigu laual tegemist. Aga kas peab? Või võib teda karistada ajaga? Ja kas käikude ennakult kirjutamise eest võib kaotuse ka panna? Stewart siis seletab, et kõlbab igasugune karistus hoiatusest kaotuseni, kuigi viimane on ilmselt karmivõitu. Kui laual tehakse käik, mis ei ühti kirjutatuga, võivat veel teisegi karistuse panna (Stewart vist pingutab siin veidi üle). Ja kui nii toimitakse korduvalt, siis võidavat küll sundida kirjutatud käiku laualgi tegema. (Parem oleks muidugi, kui see ka koodeksis ette nähtaks, sest muidu pole kohtunikul millelegi tugineda.)

Juhtumeid, kus vastasele võimalikult nähtavalt partiiprotokolli nõrk käik kirjutatakse ja kui siis vastane juba mõnda aega peatselt saabuvat võidurõõmu juba ette nautinud on, hoopis parem käik tehakse, on praktikas ennegi olnud. Nii et mingit rohtu peaks siin vaja olema küll.Lembit

Kommentaare ei ole: