pühapäev, 16. september 2007

Kas ajakontroll ühtlustub?

Kui 57 aastat tagasi endale esimese malekoodeksi ostsin, oli selles selgelt kirjas kolm mõtlemisaega, mida võis võistlustel kasutada. Peamine neist oli 40 käiku esimese 2,5 tunniga ja 16 käiku igas järgmises tunnis. Nii püsis see mitukümmend aastat. Selles kirjas, mille Maleprofessionaalide Assotsiatsioon (ACP) aga eile FIDEle üle andis, väidetakse, et praegu on praktiliselt võimatu mängida kahel turniiril järjest ühesuguse kontrolliga. On loomulik, et sellise olukorraga on mängijatel väga raske kohaneda. Enamikul teistel spordialadel on mänguaeg täpselt reguleeritud. Miks peaksid siis malega olema lood teisiti?

Ei saa öelda, et asjaga poleks tegeldud. Juba 2005. aastal leidsid aset kaks FIDE ja ACP kohtumist, kus võimalikud ajakontrollid arutusel. Üldiselt näis, et FIDE pooldab võimalikult lühemaid ja ACP võimalikult pikemaid mõtlemisaegu. Ühisel arvamusel oldi aga selles, et lähitulevikus peaks kõigil ametlikel võistlustel üle minema ühesugusele ajakontrollile. Kuigi arutatud variante oli mitu, jäädi püsima kontrollile 90 minutit 40 käigule ja siis 30 minutit lõpuni, kusjuures alates 1. käigust lisandub 30 sekundit. Selle kontrolli poolt ja vastu hakati koguma tippmängijate arvamusi.

Tänavu võtsid asjad vahepeal teistsuguse pöörde. 13. märtsil hämmastas malemaailma Kramniku ja Iljumźinovi kokkulepe, mille järgi tulnuks tippvõistlustel ja mõnedel traditsioonilistel turniiridel säilitada 7-tunnine voor, kõigil teistel turniiridel aga anda mängijale partiiks vaid 1 tund, millele iga käiguga lisanduks 10 sekundit. Isegi Venemaa internetilehel kirjutati, et Iljumźinovi viis oma (male) kuningriiki juhtida meenutavat väga joobnud Jeltsini poolt Saksa orkestri dirigeerimist. Loomulikult tuli peaaegu kohe seejärel anda tagasikäik, mis väljendus Iljumźinovi ja Balgabajevi 25. märtsi kohtumises ACPd esindanud Treguboviga. Seal jõuti välja sisuliselt samade seisukohtadeni, mis allpool kirjas.

Kahjuks ei teinud FIDE viimasel poolel aastal midagi kokkulepitu realiseerimiseks. Mis puutub tippmängijate arvamustesse ajakontrolli kohta, siis need ootuspäraselt erinevad üksteisest. 2005. aastal paikapandud kontrolli kohta leidis näiteks Drejev, et sellega tualetti ei pääse, Gelfand arvas aga, et see on umbes sama, kui keegi varastab sult 100 rubla ja annab siis 80 tagasi. Nii et vajalik on ka pikem, 7-tunnine kontroll. Standardiseerimine on vajalik, mõistlik on anda aga valida kahest võimalusest. Mõnel turniiril on sobivam üks kontroll, teisel teine.

Eilses kirjas taotleb ACP FIDElt küsimuse kiiret lahendamist. Ettepanek on hakata edaspidi rakendama järgmisi ajakontrolle:
I. Digitaalkelladega
Lühike: 90 minutit 40 käigule + 30 minutit lõpuni, igal käigul (alates 1.) lisandub 30 sekundit.
Pikk: 90 minutit 40 käigule + 50 minutit 20 käigule + 15 minutit lõpuni, igal käigul (alates 1.)
lisandub 30 sekundit.
Kiirmale: 20 minutit + 10 sekundit käigule.
Välkmale: 3 minutit + 2 sekundit käigule.
Neid kontrolle tuleks rakendada kõigil FIDE ametlikel võistlustel ja ka reitinguturniiridel. Võimalik on nii lühike kui pikk kontroll. Kui sellest kinni ei peeta, siis võistlus alates 1. juulist 2008 reitinguarvestusse ei lähe.
II. Mehaaniliste kelladega üleminekuperioodil
Lühike: 2 tundi 40 käigule + 30 minutit lõpuni.
Pikk: 2 tundi 40 käigule + 1 tund 20 käigule + 30 minutit lõpuni.
Kiirmale: 30 minutit.
Välkmale: 5 minutit.
Reitinguturniiridel võib neid kontrolle kasutada, aga tiitlivõistlustel ainult 30. juunini 2010.

Ametlikest FIDE võistlustest peaks lühikest kontrolli kasutama olümpial ja 2007. aasta maailma karikal, pikka aga MM ja pretendentide matśidel ning meistrite karikal. ACP korraldab tänavuste maailma karikavõistluste ajal osavõtjate seas küsitluse, kas edaspidi tahetakse maailma karikal ja kontinentide meistrivõistlustel näha lühikest või pikka kontrolli. Sellest sõltub edasiste võistluste mõtlemisaeg.

Kirjale on alla kirjutanud ACP peasekretär suurmeister Bartlomiej Macieja. Nüüd jääb oodata FIDE vastust. Kas tõesti õnnestub mõtlemisaeg ühtlustad? Veidi kummaline, et kiri saadeti alles pühapäeval, kui FIDE pidas oma presidendinõukogu Méxicos juba neljapäeval ja reedel. Ehk oli see tingitud asjaolust, et haiglast Iljumźinovit kohal pole ja temata neid asju niikuinii ei otsustata.
Lembit

Kommentaare ei ole: