pühapäev, 16. september 2007

Partii algusest

Ajendiks selle teema juurde pöördumisel sai sakslaste internetilehel www.schachbund.de/Forum neljapäeval alanud arutlus. Millal võib partii eest saada mitte plussi, vaid täisväärtuslikku punkti, millal läheb see ka reitingu- ja tiitliarvestusse?

Täit selgust kahjuks pole, ka mitte kogenud kohtunikel. Paraku seetõttu toimitaksegi erinevalt. Viitan kasvõi oma tekstile "Veidi viikidest", kus tõin näite, kuidas kolm rahvusvahelist arbitrit reageerisid erinevalt sellele, kui enne musta esimest käiku viiki lepiti. Isegi reeglite komisjoni esimees Geurt Gijssen kurdab veel oma märtsiveerus, et ta ei tea, kas partii algab siis, kui kohtunik käigustab kella või laseb mängijatel seda teha, siis, kui mõlemad mängijad on laua juures või hoopis siis kui valge on teinud või sooritanud avakäigu. Ise kaldub ta esimese variandi poole. Arvesse ei minevat vaid need partiid, kus kumbki vastane ei tule tunni jooksul kohale. Polevat oluline, kas valge käigu teeb või mitte, ta võivat ju mõtelda noolekese langemiseni.

Huvitav, kas Geurt oli jõudnud juba unustada 2005 Dresdenis räägitu ja otsustatu. Ka seal ei suutnud reeglite komitee kokku leppida selles, mida ikkagi peab partii alguseks lugema. Konkreetselt olevat tookord arutatud, mis saab siis, kui kellegi mobiil heliseb pärast vooru algust, kuid enne 1. käigu tegemist. Otsustamine delegeeriti kvalifikatsioonikomisjonile. Selle seisukoht oli selge: "Et partii läheks reitinguarvestusse ja oleks tiitlikõlbulik, peab mõlemalt poolt olema tehtud vähemalt üks käik". Minu arust on see loogiline, sest malemäng on ikkagi kahe mängija mäng. Tänaseni pole seda otsust keegi muutnud. Ometi arvab Geurt ikkagi, et reitingu- või tiitliarvestusse minek eeldab vaid mõlema kohalolekut, mitte käikude tegemist.

Sakslaste omavahelist vaidlust võivad asjast huvitatud internetist ise jälgida. Seni on seal näiteks leitud, et kui kummaltki poolt on juba üks käik tehtud, võib tulemuseks olla +:- või -:+ ainult siis. kui näiteks meeskonnavõistlustel pandi mängima selleks mitte õigustatud mängija. Kui must on mängusaalis, kuid ei tule laua juurde, öeldes ehk kohtunikule, et ta ei saa mängida, peaks see olema võrdne mitteilmumisega ja partii tulemuseks +:-. Valge peaks võitma 1:0 siis, kui must istub laua taha, aga käike ei tee ja laseb lihtsalt aja üle. Õnneks on see vaid hüpoteetiline juhtum. Ja see 1:0 ei peaks reitinguarvesse minema või kuidas? Üks diskussioonis osalejatest leiab, et reitinguarvestusse peaksid minema vaid saavutatud punktid. Kuidas neid aga saavutatakse, see olevat ükskõik.
Lembit

Kommentaare ei ole: