teisipäev, 11. september 2007

Kohtunike aususest

Alates 1.oktoobrist pole Marokol õigust 2 aasta jooksul korraldada mingeid FIDE võistlusi ega muid üritusi. Nende malepresident Mustapha Amazzal ei või 3 aastat FIDEs Marokot esindada. Kaalumisel oli isegi Maroko FIDEst väljaheitmine. Põhjuseks fiktiivsete paberite käikulaskmine rahvusvahelise arbitri (IA) normide täitmise kohta, kus asjaosalisi üldse kohal polnud või täitsid nad ainult korraldusfunktsioone. Asjale kaasaaidanud Alźeeria IA Djelloul Bendelal kaotas ajutiselt õiguse mistahes kohtunikudokumentide allakirjutamiseks. Sel moel IA tiitli saanud 4 meest säilitasid küll esialgu tiitli, sest osa taotlustes märgitust oli õige ja algatus tuli mitte meestelt endilt, vaid föderatsioonilt. Liiati on FIDE juba antud nimetused vaid haruharva ära võtnud. Küll aga on FIDE komisjonidel veel võimalus asja lähemalt uurida ja oma ettepanekud teha. Igatahes näib, et FIDE eetikakomisjon eesotsas oma uue juhi itaallase Roberto Rivelloga on asjad tõsiselt kätte võtnud ja minu arust oli juuli lõpul Ateenas toimunud avalik arutelu üldse esmakordne. Antud küsimuse kohta käiv otsus on tervelt 20 lehekülge pikk. Malemaailmas äratasid aga ilmselt suuremat huvi samal ajal arutatud muud asjad, kus vilksatasid sellised nimed nagu Kramnik, Topalov ja Short.
Ehk märkas keegi teadet sellestki, et Vene IA Konstantin Nortśenko ei või kuni 2009. aastani tegutseda mingil võistlusel. Põhjuseks turniiritulemuste võltsimine.
Malekohtunikult nõutakse palju. Aga esmane on see, et ta oleks aus, olgu siis tegemist oma nimetuse saamisega või võistlustel tegutsemisega. Vastupidiselt toimides poleks ta ju kohtunik.
Lembit

Kommentaare ei ole: