reede, 28. september 2007

Veel kord Gijsseni veerust

Ka Austraalias on Geurt Gijsseni ettevaatamatu vastus matiga lõppenud või mittelõppenud välkpartii kohta (vt. "Probleemidega välkmale") viimastel päevadel väikese diskussiooni tekitanud. Leitakse, et Geurt seab oma arvamuse koodeksi kirjatähest kõrgemale. Artikkel 5.1a (matt lõpetab partii) on ülimuslik ega nõua praegusel kujul mingit matitaotlust, kuigi võib-olla peaks seda tegema. Muidugi peab kohtunik olema ise asja näinud ja antud juhul ilmselt oli.

Teisiti oleksid lood näiteks ajaületusega. Üks austraallane toob näiteks koodeksi järgmise artikli 5.1b (alistumine lõpetab partii). Kui valge nooleke on langenud, must pole aga selle kohta taotlust esitanud ja hoopis alistub, siis sellega on partii läbi ja must enam võitu taotleda ei saa.

Ise kirjutasin Geurtile nädal tagasi, eks järgmine Chesscafe näitab, kas ta jääb oma arvamuse juurde. See episood muidugi ei vähenda tema kirjatööde üldist väärtust. Mida võiks viimasest veerust veel leida (oletan, et kõik pole ehk vaevunud originaalteksti lugema).

On näiteks juhtum Liibanonist. Kell pidi lisama mõtlemisajale igal käigul 30 sekundit. Üks mängijaist vajutanud aga kella nii õrnalt, et aja lisandumist ei toimunud. Märgati alles siis, kui aeg läbi ja kohtunik kaotuse fikseeris. Küsija leiab, et koodeksis pole selget vihjet, kes ikkagi kellade käsitsemise eest vastutab ning kas ei peaks kohtunik nüüd pärast ajaületust esitatavat võimalikku taotlust kontrollima ja laskma partiid jätkata.

Siin leiab Geurt ilmselt õigesti, et süüdi oli vaid kellavajutaja ise ning olukord on analoogiline sellega, mis juhtub, kui keegi unustab pärast oma käiku kella vajutamast. Pärast noolekese langemist pole kohtunikul vaja enam midagi ette võtta. Muidugi pidi ta vooru jooksul korduvalt kellade käiku jälgima ning kui ta oleks märganud, et valge kell käib, kuigi sealpoolne nupp oli alla vajutatud, siis ka kohe sekkuma.

Mingi Hispaania klubi on hädas sealse reegliga, et kaht üheaegset FIDE reitinguturniiri peab teineteisest lahutama vähemalt 30 kilomeetrit. Aga see on vaid Hispaania malejuhtide asi. Reitinguturniiri ilma rahvusliku föderatsiooni heakskiiduta korraldada ei saa ning turniiri registreerida ja reitinguaruannet saata võib ainult föderatsioon.

Augustiveerus oli Geurt leidnud, et kõigi mobiilide toomine mängusaali tuleks üldse keelata. Nüüd leiab üks inglane, et hotellituppa ju mobiili ei jäta ning vähemalt osal päevast peaks igaüks olema kättesaadav. Kuhu mobiilid panna, Geurt küll öelda ei oska. Hotellides seife alati pole. Võiks ju mobiilid anda kohtuniku või korraldaja kätte, aga suurel śveitsi turniiril ei toimi praktiliselt ka see moodus. Nii et küsimärgid jäävad õhku.

Muide Méxicos on jõudmas lõpule MM-turniir. Kas te panite tähele voorude järjekorda? Viiendale voorule ei järgnenud mitte kuues, vaid hoopis seitsmes. Nii toimitakse kaheringiliste turniiride puhul sageli. Muidu oleks Leko mänginud kolm partiid järjest valgetega, Kramnik aga mustadega. Päris kohustuslik see äravahetamine pole.
Lembit

1 kommentaar:

Mika Lako ütles ...

Kiitos tästä ajatuksia herättävästä blogista!

Aitäh, see blog on väga huvitav ja kasulik.