reede, 14. november 2008

Õismäel ja Dresdenis

Polnudki vist kunagi varem pool aastat niimoodi mööda läinud, et kordagi poleks mingile malevõistlusele asja olnud. Seekord küll. Täna siis jällegi võistluspäev - ametliku nimega Haabersti eakate IX välkmaleturniir. Tundsin end loomulikult mõneti ebakindlalt. Osavõtjaid ka tavalisest rohkem - tervelt 28. Nii et 7 vooru käsitsi paarida oli paras tükk tööd. Pealegi kõik tahaksid ju, et uus voor algaks võimalikult kohe, kui eelmine otsa saab.
Algul oli hilinejaid, nii et tuli oodata päris ettenähtud algusmomendini, kui tööle hakata sai. Väga oluline on, et reeglid oleksid enne mängu selged mitte ainult kohtunikule, vaid ka mängijatele. Mida teha kasvõi määrustevastase käiguga? Kontroll oli selgelt välkmale oma (10 - 10) ja välku mainiti turniiri nimetuseski. Määrustevastane käik toob välgus kaotuse. Aga ehk on see liiga karm, arvestades mängijate koosseisu ja nende vanust? Jäin kuhugi poolele teele pidama. Ütlesin, et määrustevastase käigu tegija vastasel on õigus pärast sellist käiku taotleda võitu, aga kui sellist taotlust ei tule, siis partii jätkub. Ega need mängijad nii ahned punktitaotlejad ka pole. Igatahes ühtegi vaidlust, mida oleksin pidanud lahendama, ei tekkinud.

Enne mängude algust käisime veel (ka vene keeles) üle tähtsamad võimalikud ettetulevad asjad, mis seoses käigu tegemise ja sooritamisega, malendite puudutamisega jne. Sellest oli ilmselt kasu. Juhendis oli võrdsete punktide korral pandud otsustama: a) võitude arv, b) koefitsientide süsteem. Selle ebamäärase koefitsientide süsteemiga olen teisteski juhendites kokku puutunud. Kui õigel ajal selgeks ei tee, mis see on, tekivad probleemid.
Leppisime kokku, et see on voorujärgsete punktide summa ja kui see on ühesugune, siis hakatakse algusest voore kärpima. Turniiril, kus kõigil reitingut pole, näib see olevat parim. Tabelist igaühel vajaduse korral hea endal kontrollida ka. Kahel mängijal ei aidanud voorude järkjärguline kärpimine ka midagi ja jagamise ma tabelisse kirjutasingi. Õnneks oli see üks üsna tagumistest kohtadest, mis nii jagamisele läks.

Aga üldiselt kulus peaaegu kogu aeg ainult paarimisele, osavõtjakaartide ja tabeli täitmisele. Kuidas mängiti, seda peaaegu ei näinudki. Õnneks ei olnud ka kuigivõrd vaidlusi. Olid mõned nägemispuudega mängijad (üks neist võitis koguni turniiri), kellel lubasin mängida aegadega 12 - 8. Kusagil hakkasid kella mõlemad pooled käima ja tuli leida asenduskell. Kord vajus kusagil kokku lauakonstruktsioon ning kell ja malendid olid äkki põrandal. Aga need olid siiski vaid üksikjuhud.
Paarimise põhiprobleem: kas peab otsima kõige ideaalsemaid paare või tuleb panna kokku esimesed sobivad, et aega võita. Arvan, et sain paarid enam-vähem normaalsed ja ideaalvariantide otsimisel polnud mõtet. Loomulikult ei tohi ka välgus paarid olla reeglitega vastuolus. Igatahes keegi vastu vaidlema ei hakanud, mõni ütles isegi mõne hea sõna. Pererahvas oli vastutulelik. 4 tunniga oli asi läbi. Arvan, et üsnagi normaalselt.

Vahepeal on aga valdav osa maailma parematest mängijatest ja loodetavasti ka kohtunikest alustanud Dresdeni olümpiat. Partiide kohta tuleb sealt piisavalt infot, kohtunikutööst seni midagi erilist teada pole. Olen varem käsitlenud uuendusi olümpiareeglites näiteks 11.XII Olümpia korrigeerib paarimist, kohtunike koosseisu aga 12.VI Olümpiakohtunikest.
Väljakuulutatud ülimast täpsusest kavatsetakse kinni pidada, kahes esimeses voorus aga napilt hilinejatele veel nulli ei panda. Avavoorus oli kasvõi juhtumeid, kus istuti valesse bussi. Ka esimene kohtunike koosolek olevat olnud puudujaterohke. Käigus on DGT XL kellad. Ajakontroll on 1:30 partiile ja pärast 40. käiku lisandub veel 30 minutit, alates 1. käigust jookseb iga käiguga 30 sekundit juurde. Kui keegi peaks enne 30. käiku hakkama käike kordama, et niiviisi viigini jõuda, palutakse tal partiid jätkata. Valikuliselt võetakse dopinguproove.
Mobiilid tuleb erilistesse laegastesse hoiule anda, esimesed mängijad on aga mobiilihelina eest juba kaotuse saanud. Kui heliseb kapteni mobiil, saadetakse ta mängusaalist ära ja järgmisele voorule ta ei pääse. Kohtuniku mobiili helisemine tähendavat kohest kojusaatmist, varem ei tea, et kohtunikke nii rangelt oleks koheldud.
Lembit

Kommentaare ei ole: