pühapäev, 2. november 2008

November käes

Allesme kirjutasime oma kommentaaris IA Vera Tihhomirova 90 aasta juubelist (vt. minu 18.VII). Nüüd kirjutab uhiuus 64 mamma Veera lahkumisest. Mis teha, aeg läheb. Püüdsin selgeks teha, kes on nüüd kõige suurema staaźiga IA. Minu arvestuse järgi peaks selleks olema kunagine tuntud mängija tśehhitar Nina Hruskova-Belska (83, IA 1956). Tõsi küll, FIDE nimekirjas püsib küll Paulino Alles Monasterio (vanust ei tea, IA koguni 1952), aga juba mõni aeg tagasi ma teda enam Argentiina lehelt ei leidnud. Nii et kindlalt ei tea.

Ega kohtunikutööst selles numbris palju juttu pole. Muidugi ei saadud naiste MM-st kirjutades mööda ka partiist Socko - Foisor. Oleme sellel juba korduvalt peatunud (4.IX, 10.IX) ja midagi uut siin pole. Kriitika hooletult tehtud käikude pärast on eelkõige Foisori aadressil (muidugi meenutatakse seejuures ka Krush - Zatonskihhi, kus kaks ahvipärdikut teinud malekäikude asemel mõeldamatuid siksakke ja üks ei lasknud teisel kella vajutada). Ratsu ratsu vastu. Peakohtunikuna oleks materjali autor kirjutanud rumeenlannale rihma, mitte viiki. Peakohtunik (Veröci) ei kirjutanud ei viiki ega rihma. Kui mustal langeb nooleke ja Sockol jääb viimane sekund, loeb Veröci partii viigiks. Socko konstrueerib mati, kuigi ei ütle, kuidas ja kui kaua tuleks piinata Foisorit, et see nõustuks malendeid nii asetama.
Peakohtuniku tegevust hindab 64 väga ebakindlaks, suure staaźiga WGM otsis pilkudega abi kõigilt kohalolijailt. Tema asetäitja Markkula polevat olnud põrmugi olukorra kõrgusel. Karjumine on kohtunikule väga halb näitaja. Karjutakse turul, kohtus toimigu seadus. Nii ei kadesta ma oma kunagisi kolleege põrmugi. Ilmselt on siiski lihtsam selle asemel vahel mõni kohalik kabeturniir ära teha, kuigi ka seal kõik selged pole.
Otsustav telefonikõne Sockolt Filipowiczile ja 5 minutiga ütleb apellatsioonikomitee, et järgmisse ringi pääseb Socko. Ebameeldiv jälg jäi. Armageddoni puudutavad reeglid tuleb ümber töötada või muidu sellest üldse loobuda. Parem mängida hommikuni kui lubada sellist alatust, mis provotseerib austatud maletajaid kõige madalamate, loomalike instinktide ilmutamisele. Nii arvab siis 64.

Bonnis peetud MM-matś ei paistnud reeglite ja kohtunikutöö osas probleeme tekitavat ja kommentaatoreile ainet andvat. Nii oli sakslaste lehe üheks peamiseks arutlusaineks oktoobri lõpul, kas partii ajal tohib lugeda raamatuid ja ajalehti või kasvõi lahendada koolitükke. Osa diskussioonist osavõtjaid leidis, et neid segab see, kui vastane partii ajal millegi muuga tegeleb, teisi näib see jatvat täiesti ükskõikseks. Arvatakse, et rohkem segab ta oma mängu kui teisi. Küll aga võib siit välja lugeda ebasportlikku käitumist ja ülbet suhtumist vastasesse: võin teda võita igat moodi, tehku ma mida tahes. Muidugi oleks asi päris üheselt selge, kui tegemist oleks maleraamatu või -ajakirjaga. Oli neid arutlejaid, kes leidsid, et igasse raamatusse võib kirjutada ükskõik mida, seda ei pane tähele, avastamiseks peaks terve raamatu läbi lehitsema. Pealegi ei tarvitse ju ainult laua taga lugeda.

Art. 12.1: Mängija ei või ette võtta tegevusi, mis kahjustaksid malemängu mainet.
Art. 12.2a: Partii ajal on keelatud kasutada ükskõik milliseid märkmeid, informatsiooniallikaid ja nõuandeid.
Art. 12.6: Keelatud on vastasmängijat ükskõik mis moel häirida või segada.
Nende artiklite alusel peaks kohtunik ise leidma oma toimimisviisi. Sakslaste endi turniirimäärustes on aga peale punkti 6.1, mis põhiliselt langeb kokku FIDE art. 12.2a-ga, veel 6.2, mille järgi iga mängija peab vältima ka selle punkti rikkumise näilisust.

Oli neid, kes leidsid, et muud vahendid, näiteks Pocket-Fritz, on veel palju hullemad. Siit siis sakslaste radikaalsed ettepanekud: näha ette, et laua tagant lahkumine toob kaotuse (vastamata jäi kellegi repliik: aga kui tualetti?) või viia mõtlemisaeg 30-60 minutile või näiteks 30 min. partiile + 2 min. iga käigu eest, nii et muuks tegevuseks ei jääks aega. Nii kaugele muidugi ei minda, aga eks pakkuda võib kõike.
Sakslastel hakkavad ilmuma ka kaks uut malekohtunike kodulehekülge. Ühe autor schachschiri on alles alustanud bundesliigas tegutsemist, teine schiridresden aga lubab kajastada ka kohtunikutööd olümpial. Eks näeme.
Lembit

Kommentaare ei ole: