pühapäev, 6. märts 2011

Küsivad prantslased - 2

Vaatame täna ülejäänud küsimusi Prantsuse malekohtunike novembrikuiselt põhieksamilt UV1. Eksami kolmandas osas peame ette kujutama, et tegutseme tavamale turniiril, kus mõtlemisajaks on 40 käiku 2 tunniga ja siis 1 tund partii lõpuni.

1. Üks mängija teeb malelaual käigu, seiskab siis kella ja kutsub kohtuniku. Ta ütleb, et tehtud käiguga on seis 3 korda kordunud. Mida teeb kohtunik?
- Kohtunik ei saa seda taotlust arvestada, kuna see mängija pole enam käigul (9.2).

2. Mängija paneb oma vastase kuningale mati, aga samal hetkel kukub nooleke tema kellal. Mõlemad mehed taotlevad endale võitu. Mida teeb kohtunik?
- Annab võidu mati pannud mängijale. Matiga partii lõppes (5.1a).

3. Suures ajapuuduses teeb mängija, kellel on selge võiduseis, oma 40. käigu ja vajutab mehaanilise kella nuppu, kusjuures tema nooleke langeb. Vastane teatab, et on ajaga võitnud, seiskab kellad, keeldub partiid jätkamast ja kutsub kohtuniku. Mida see teeb?
- Rakendab artiklit 6.9 ja fikseerib, et mängija pole ettenähtud aja jooksul nõutavat arvu käike sooritanud. Seepärast saab ta kaotuse.

4. Laual on seis: valged Ke6, Oh6 (2), mustad Kg8, Ee7 ja h7 (3).
Käib partii viimane osa, kummalgi on aega alla 2 minuti. Valge on äsja käinud Ke6. Must on nüüd käigul, kutsub kohtuniku ja taotleb vastavalt artiklile 10.2 viiki, seletades, et kuninga ja odaga võita ei saa. Mida teeb kohtunik?
- Taotlust tuleb tõepoolest käsitleda art. 10.2 alusel. Seejuures peab kohtunik aga olema väga ettevaatlik. Kuninga ja odaga ei saa tõeoolest kuningat matistada. Kaks musta etturit muudavad aga asja. Kui must peaks käima Kh8, võib valge käia Kf7 ja anda seejärel Og7x. Kuna teoreetiliselt on matt võimalik, siis ei saa viiki fikseerida. Kohtunik toimib vastavalt art. 10.2b ja laseb partiil jätkuda enda juuresolekul.

5. Kohtunik asub artikli 10.2 alusel viiki fikseerima. Vastane küsib, kuidas ta saab selle otsuse peale apelleerida. Mida vastate?
- Apelleerida ei saa, kohtuniku otsus on lõplik (10.2d).

Eksami viimane osa käsitleb malenotatsiooni.
1. Kellele kuulub partiiprotokoll? - Võistluse korraldajatele (8.3).

2. Kuidas märgitakse viigipakkumist? - Märgiga = (C13).

3. Kas tule märkimine partiiprotokolli on kohustuslik? - Ei ole (C13).

4. Ajakontrolliks on 1 tund 30 minutit partiile ja iga käiguga lisandub 30 sekundit. Maletajal on jäänud aega 5.12. Ta küsib, millal ta võib partii märkimise lõpetada?
-Sellise ajakontrolliga partii üleskirjutamist katkestada ei või (8.1, 8.4).

5. Üks mängija ei lase kohtunikul oma partiiprotokolli vaadata. Mida teha?
- Protokoll peab olema kohtunikule kogu partii jooksul nähtav (8.2). Kohtunik võib kasutada hoiatust ja muid art. 13.4 ettenähtud karistusi. Kui need meetmed jäävad tulemusteta, võib äärmise vahendina lugeda partii mängijale kaotatuks (12.8).
Lembit

Kommentaare ei ole: