pühapäev, 12. veebruar 2012

Küsivad prantslased

Taas on ilmunud Prantsuse kohtunikelehe Bulletin des Arbitres Federaux järjekordne number, sedapuhku siis juba 130. Muude asjade kõrval on ära toodud ka novembris toimunud eksamitel kohtunikele esitatud küsimused. Arvatavasti tuleksime kõik UV1 põhieksamil kasutatud küsimustega kenasti toime. Aega oli nagu ikka 2 tundi. Esialgu siis selle viiest osast kolm esimest.

I. Ajakontrollid
1. Iga kontrolli puhul tuleb märkida, kas tegemist on kiirmale või välkmalega:
a) 5 minutit partiile ja 3 sekundit igale käigule,
b) 15 minutit kogu partiile,
c) 10 minutit partiile ja 3 sekundit igale käigule,
d) 10 minutit partiile ja 10 sekundit igale käigule. -
Välkmale/ kiirmale/ välkmale/ kiirmale.

2. Turniiril on ajakontrolliks 60 minutit kummalegi mängijale (lisasekunditeta). Kas sellel turniiril rakendatakse kiirmalereegleid? - Ei

II. Mitmesugust
1. Kas mängija võib laual oma malendeid kohendada, kui ta on öelnud "kohendan", aga käigul on vastasmängija? - Ei (art. 4.2)

2. Kes otsustab, kuhu asetada malekell? - Kohtunik (art. 6.4)

3. Kuidas märgitakse viigipakkumine partiiprotokolli? - = (art. C13)

4. Kas mängija saab viiki taotleda, kui kummaltki poolt on tehtud 50 käiku ilma etturiga käimata ja ühtki malendit löömata, kui käigul on parajasti vastaspool? -
Ei (art. 9.3)

III. Olete kohtunik regioonivõistluste matśil. Ajakontrolliks on 1 tund 30 minutit partiile ja 30 sekundit igale käigule.
1. Märkate, et üks mängija kirjutab partiiprotokolli käike enne nende tegemist malelaual. Kas sekkute? - Jah (art. 8.1, 13.1)

2. Samal ajal, kui malelauale tekib patiseis, langeb ühe mängija kellal nooleke. Mis on partii tulemus? - Viik, sest patt lõpetas partii (art. 5.2a)

3. Ühe mängija telefon heliseb. Vastane ütleb, et see teda ei häiri. Mida teeb kohtunik? - Fikseerib kaotuse (art. 12.3b). Meil oleks võimalik ka teistsugune otsus, kui see on juhendis kirjas.

4. Partii lõpp läheneb, olukord on pingeline. Käiku tehes ajab valge mitu malendit laual ümber. Ta vajutab kella ja vabandab. Must vajutab pausinupule ja kutsub kohtuniku. Ta nõuab, et valge seaks nupud korda oma ajast. Kas see taotlus on põhjendatud? - Jah on (art. 7.3)
Lembit

Kommentaare ei ole: