kolmapäev, 29. veebruar 2012

Küsimusi noortele

Samaaegselt viimaste kohtunikueksamitega toimusid Prantsusmaal tavapäraselt eksamid ka noorkohtunikele. 2 tunni jooksul küsiti neilt vastuseid sellistele küsimustele.
I. Elementaarsed küsimused
1. Missuguse ajakontrolli puhul teatab kohtunik noolekese langemisest? -
50 min. partiile ja 10 sek. käigule, 1 tund 30 min. partiile ja 30 sek. käigule (valida oli ka 5 või 20 minutit).
2. Kes otsustab, kuhu paigutada malekell? - Kohtunik (art. 6.4).
3. Kiirmales mängitakse üksiku kuningaga kuninga ja ratsu vastu. Mida teete? -
Loen partii viigiks (art. 5.2b).
4. Ajakontrolliks on 10 min. partiile ja 3 sek. igale käigule. Valge viib oma etturi 8. reale, vajutab kella ja ütleb "lipp!", ettur jääb aga lauale. Mida teete? - Nõuan, et valge sooritaks käigu lõpuni (art. 3.7e, 4.4d).

II. Pedagoogika
Üks lapsevanem tuleb teie juurde ja ütleb, et tema poeg mängib esimest korda pikka partiid. Õpetaja on talle näidanud, kuidas partiid üles märkida. Mida peaks ta aga erinevalt kiirpartiist veel teadma? Mida vastate? -
Peamised erinevused ongi partii ülesmärkimine ja toimimine määrustevastaste käikudega. Kohtunike sekkumine partiisse on vajaduse korral ulatuslikum.

III. Haldamine
Siin on vaja teada, kuidas toimub turniiride registreerimine ja aruandlus ning kelle poole on selleks vaja pöörduda. Samuti küsitakse näiteks, milline on kohtunikule antava hüvitise minimaalsuurus (Prantsusmaal on selleks 50 eurot päevas, maksimum on 85 eurot).

IV. Välkmale
1. Kas määrustevastane käik kaotab partii? -
Jah, välja arvatud teatud erandjuhud (art. B3c).
2. Kas määrustevastase käigu võib enne kellavajutust tagasi võtta? -
Jah, aga arvestades puudutamise reegleid.
3. Kas määrustepärase käigu võib enne kellavajutust tagasi võtta? -
Ei saa üheski mänguliigis.

V. Prantsusmaa noorte meistrivõistlused
Siin küsitakse, kus toimusid viimased võistlused, missuguse ajakontrolliga mängivad kuni 10 aastased (50 min. partiile ja 10 sek. käigule) ja kuni 12 aastased (1 tund 30min. partiile ja 30 sek. käigule), kuidas toimub kvalifitseerumine järgmise aasta turiiridele teatud vanuseklassides ning mida ütleksite ühele lapsevanemale, kelle poeg jagab enne viimast vooru esikohta ja tahab teada, kuidas toimitakse kohtade jagamise korral (2 partiid 1o min. ja 10 sek. käigule ning siis kuni võitja selgumiseni 3 min. ja 2 sek. käigule).
Muide on Prantsusmaal vanuseklassidel omapärased nimetused: kuni 18 a. cadets (kadetid), kuni 16 a. minimes (pisikesed), kuni 14 a. benjamines (pesamunad), kuni 12 a. pupilles (silmaterad), kuni 10 a. poussines (tibud) ja kuni 8 a. petit-poussines (pisitibud).
Nagu näha, ei saa seal lihtsalt ka noorkohtunikuks.
Lembit

Kommentaare ei ole: