kolmapäev, 11. aprill 2012

Määrustevastasustest

Klubide matś Inglismaal. Mängijatel oli kontrollini umbes 8 käiku, aega alla minuti. Vahetati hulk malendeid, must tegi käigu. Valge ütles, et oli tema käik. Teeb siis ise käigu, partii jätkus ja musta nooleke langes. Kohtunik leidis, et käigud polnud täis. Ta ei teadnud, missuguse käigu valge tegi, kui takistas vastast käimast. Partii taastamisel selgub, et vaieldud seisus oli ikkagi musta käik ja seega oli valge teinud kaks käiku järjest. Vastased leppisid sõbralikult viiki, aga mis siis, kui kohtunik oleks pidanud otsustama?

Partii ei olnud veel läbi. Isegi pärast noolekese langemist tuleb mõningaid asju uurida. Peamine: kas käikude arv on täis? Siin leidsid mängijad ja kohtunik partii jooksul, et tegemist on määrustevastasusega. Art. 7.4a ütleb: tuleb taastada seis, nagu see oli vahetult enne määrustevastasust. Valge "teine" käik oli määrustevastane. Partii pidi seega jätkuma valge "esimesest" käigust. Must pole kohustatud käima sama malendiga, millega vastas valge "teisele" käigule.

Teine juhtum. Kuninga ja lipu asend oli laual vahetatud. See avastati alles pärast 12. käiku. Vahepeal oli niimoodi ka vangerdatud. Kuna vangerdus oli määrustevastane käik, siis nõudis kohtunik tagasipöördumist vangerduseelsesse seisu, kuningas ja lipp aga jäetigi ebaloomulikku asendisse. Oli niimoodi õige?

Tavamales oleks tulnud partiid alustada algusest (art. 7.1a). Muide USA reeglite järgi oleks tulnud partiid lihtsalt jätkata, sest seal korrigeeritakse seisu vaid esimese 10 käigu jooksul.
Kiirmales reguleerib toimimist art. A4c. Kui vastane oleks märganud vale vangerdust kohe, enne oma malendi puudutamist, oleks tulnud taastada vangerduseelne seis. Kuivõrd teine mängija oli puudutanud lippu ja vankrit, siis peaks ta nüüd jätkama Lc1(või Lg1). Hilisemal märkamisel jääb viga parandamata. Kohtunik sekkub vaid ühe mängija taotlusel.
Välkmale on nagu kiirmalegi, välja arvatud see, et kohesel märkamisel võib vastane pärast vigast vangerdust nõuda võitu.

Tavamales võib määrustevastase käigu sooritaja vastane mängida edasi ja teatada määrustevastasest käigust alles hiljem, sõltuvalt partii käigust. Igal juhul pöördutakse varasema seisu juurde tagasi. Ta ei tohi ainult matti saada, siis on ta partii kaotanud.
Kui määrustevastane käik avastatakse pärast protokollidele allakirjutamist, kuigi enne järgmist vooru, siis see parandamisele ei kuulu.
Lembit

Kommentaare ei ole: