pühapäev, 5. august 2012

Artiklid 8 ja 9

FIDE kongressil arutusele tulevatest ettepanekutest malekoodeksi teksti muutmiseks on meil juba mitmel korral juttu olnud (21.V Kas midagi muutub?, 30. V Ajast ja kelladest, 20.VI Määrustevastasuse artiklist, 23.VII Tegemisest ja sooritamisest). Nüüd on siis kättesaadav ka kongressil arutusele tulev tekst. Muidugi pole veel midagi otsustatud ja kohati on tegemist ka alternatiivvariantidega. Loodetavasti on meie esindaja kongressil piisavalt pädev arutluses osalema. Siinkohal siis veidi järgnevatest artiklitest.

Artikkel 8 käsitleb teatavasti käikude üleskirjutamist. Arusaamatuste vältimiseks on siia kavas lisada punkt, mis ütleks, milleks üldse partiiprotokolli kasutada võib: ainult käikude,  kellaaegade ja viigipakkumiste ülesmärkimiseks ning mingite taotlustega seotud asjaolude ning muude oluliste andmete kirjapanekuks.
Kui mängijatel on igale käigule lisatuna 30 sekundit või rohkem täiendavat aega, siis tuleb  protokolli pidada lõpuni.

Kui üks pool on ajapuuduses kirjutamise lõpetanud, vastasel on aga piisavalt aega, siis olen sellelt ikka kirjutamist nõudnud. See võib nüüd muutuda, sest projektis öeldakse: Kui mängijal on jäänud vähem kui 5 minutit aega, pole ta kohustatud partiiprotokolli pidama. Kui ta seda ei tee, siis pole tema vastasmängija, isegi siis kui tal on jäänud üle 5 minuti, samuti kohustatud partiiprotokolli pidama. Kohe pärast ühe noolekese langemist peavad mõlemad mängijad oma partiiprotokolli täielikult korda tegema, enne kui malelaual mingi malendiga käivad.

Täielikku ühisarvamust pole ka viigistatud partiidest kõneleva artikli 9 kõigi punktide suhtes.
Art. 9.2 uus sõnastus oleks umbes selline: Partii lõpeb viigiga mängija korrektsel taotlusel, kui tema kell endiselt käib ning sama seis on tekkinud lauale vähemalt kolmandat korda (mitte tingimata käikude kordamisega).
Alternatiivvariandis öeldakse aga, et taotluse esitanud mängija ei pea oma käiku eelnevalt üles kirjutama ning võib isegi käigu laual teha, ilma et taotlusõigust kaotaks.

Veidi on kavas täiendada ka järgmist punkti: Partii lõpeb viigiga mängija korrektsel taotlusel, kui tema kell endiselt käib (see on uus), kui kumbki mängija on teinud 50 viimast järjestikust käiku ilma ühegi etturikäigu ja löömiseta.
Kui mängija teatab, et tema vastane on just teinud käigu, mis lubab esitada taotluse art. 9.2 või 9.3 järgi, aga puudutab mingit malendit, siis kaotab ta sellel käigul õiguse taotluse esitamiseks.

Praegu ütleb art. 9.5, et kui mängija taotleb viiki art. 9.2 või 9.3 alusel, võib ta seisata (may stop) mõlemad kellad. Nüüd arutatakse, kas ei peaks kirjutama hoopis shall või should stop (peab seiskama).
Lembit

Kommentaare ei ole: