reede, 26. detsember 2008

Mida eelistavad tipud?

Üks FIDE Dresdeni konverentsi otsuseid käsitles ajakontrollide standardiseerimist. Vt. minu 21.XII Veel kongressi otsustest. Valikuvõimalustena kinnitati tavamales 6 võimalikku mõtlemisaega. Ometi ei leia nende hulgast seda, mida kasutatakse GP turniiridel, sealhulgas praegu Elistas. Malevõhikuna tundub mullegi see vähemalt esmapilgul kohmaka ja aegaviitvana: 2 tundi 40 käigule, siis 1 tund 20-le, pärast seda lisandub 15 minutit ja iga käiguga hakkab alles nüüd juurde tulema 30 sekundit.
Aga mida arvavad suurmeistrid ise? Vastav küsitlus korraldati Elistas mängijate seas. Püüdsin arvamusi veidi kokku võtta ja üldistada.

Paljud on huvitatud sellest, et ajakontrollid oleksid võimalikult ühesugused. Cheparinovi arvates on ebanormaalne, kui MK-l on üks, MM-l aga hoopis teistsugune kontroll. Gaśimov lisab, et muidu sõltub kontrollist, kas hakkad 30-sekundilist lisandit saama 1. käigust, pärast mingit kontrolli või üldse mitte. Ja vahel unustadki, et pärast 60 käiku hakkad sekundeid juurde saama. Ka Bacrot räägib ajakontrolli sagedasest unustamisest ja kontrollide omavahel segamini ajamisest. Ühel turniiril olnud sedavõrd harjumatu kontroll, et ta olevat algul rohkesti aega kaotanud. MM, MK ja GP vajavad üht kontrolli.
Leko arvab; et ajakontroll ei peaks lähtuma korraldajate maitsest, vaid turniiri spetsiifikast: kas on tegemist tava-, kiir- või välkmalega. Ühel turniiril ei tohiks kasutada mitut kontrolli, MM-l aga pärast klassikalise kontrolliga partiide mängimist tie-break´i, algul kiir-, hiljem välkmales. Absurdne, et klassikalise male maailmameistri võib selgitada välguga.

Ligi pooled tahaksid praegust kontrolli lühendada. Kassimdźanovi arvates ei tohiks see olla üle 4 tunni partiile, üsna optimaalne olevat isegi 1,5 tundi partiile + 30 lisasek. käigule. Partiide kvaliteet küll langeks, aga mängud oleksid huvitavamad. GP turniiride 7-tunnine kontroll tähendab mingi avanguvea tõttu 7-tunnist piina. Eljanov peab samuti 4-tunnist mängu liiga pikaks, kurnavaks ja pingeliseks. Tema arvates oleksid ideaalsed aga 5-6-tunnised voorud. Väsitab see kontroll ka Mamedźarovit. Igatahes MM-l olgu talle sobivam kontroll. Kõige radikaalsem näib olema Griśtśuk: mida lühem, seda parem. Tema eelistaks mängida 1-tunnise või isegi 25- minutise kontrolliga. Oleks pealtvaatajaile huvitav ja sponsoreile atraktiivne. Kuigi ta meenutab, et veel 90-ndate aastate algul partiisid katkestati - siis oli see klassikaline male.

Umbes niisama palju on ka praeguse pika kontrolli pooldajaid. Üks neist on Inarkijev, kelle järgi küll sekundid peaksid lisanduma 1. käigust. Mänguklassi kõrval oleks siis suur osa ka intuitsioonil. On neidki, kellele ajakontroll on enam-vähem ükskõik. Akopjan leiab, et kui mängija on optimaalses vormis, pole kontroll oluline, tundugu see siis mugav või mitte, olgu see lühem või pikem. Aleksejev pidas Elistas kasutatud kontrolli nii heaks, et seda võiks kasutada ka MM-l. Teised kontrollid toovad vigu ja viivad kvaliteedi alla. Jakovenko oli umbes samal arvamusel, leides, et nii saab tõsise ja kvaliteetse mängu. Olgu sama kontroll siis ka MM-l, kus aga lisatagu 30 sekundit lõpuni (tahtis ta öelda, et algusest peale?).
Nii et peaaegu niisama palju kui mängijaid, on ka arvamusi. Korraldajatel pole niimoodi kerge otsustada, liiati tuleb peale mängijate arvestada ka pealtvaatajaid, sponsoreid ja keda kõike veel.
Lembit

Kommentaare ei ole: