neljapäev, 4. detsember 2008

Probleeme etturi muundamisel

Ühes partiis nõudis mängija kohtunikult etturi muundamiseks lippu ja seda oodates seiskas kella. Kui ta lipu aga kätte sai, siis mõtles ta ümber (ehk oleks lipustamine viinud patile?) ja pani lauale hoopis vankri, mis tal laua kõrval juba olemas oli. Mida peaks nüüd tegema kohtunik?
Analoogiline olukord oleks tekkinud ka siis, kui mängija oleks pärast kella seiskamist läinud ise lippu otsima. Tagasitulnult käivitab ta kella ja näeb, et lipustamise korral saaks ta mati. Siis loobub ta üldse etturi muundamisest ja teeb hoopis mingi muu käigu. Hiljem lõpeb partii tema võiduga.

Lipu pealepanekut siin nõuda ei saa (muidugi kui mängija või kohtuniku poolt toodud lipp korraks ka muundumisvälja ei puudutanud ja alles seejärel näiteks vankriga ei asendatud). Mängija võib puudutada mistahes malendit väljaspool malelauda, aga niipea, kui see puudutab malelauda, ei või seda enam teha ja ettur tuleb muuta selleks malendiks. Nii kaua, kui uus malend pole muundumisvälja puudutanud, võib selle asemele panna mistahes muu malendi, pärast seda aga mitte.
Kohtunik peab sellistel juhtudel kasutama oma otsustusvõimet ja intuitsiooni. Lippu ei saa käsitleda puudutatud malendina, aga ka kella seiskamisel etturi muundamiseta (või lipuks muundamiseta) pole õigustust. Vastasmängija on igal juhul häiritud ja peaks saama ajalist kompensatsiooni. Õigupoolest polegi see ju karistus. Kui kohtunik leiab, et mängija tahtiski vastast eksiteele viia, siis võtab ta mängijalt aega ära ja lisab vastasele (3 minutit?). Kui eksiteele viimist polnud, võib ainult vastasele aega juurde anda. Kui selle käiguga oleks antud matt, siis muidugi ajaga karistada ei saa ja tuleb piirduda hoiatusega.

Selle üle, mida teha siis, kui mängija võtab lipu ja paneb selle muundumisväljale, siis aga paneb selle vahepeal käest lahti laskmata laua kõrvale ning teeb teise käigu, on varem vaieldud. Kas on tegemist etturi muundamisega (etturit ju ei puudutatud) ja kui on, kas tuleks siis ettur muuta just nimelt lipuks?
Selle kohta on isegi RC esimehe Geurt Gijssseni seisukohad aja jooksul diametraalselt muutunud. Võtke ja võrrelge näiteks tema Chesscafe 2002. ja 2004. aasta veerge. Praegu on igatahes üldine veendumus, et lipu lauale asetamine on osa legaalsest käigust ja ta võib muundumisväljale sattuda ainult etturi muundamise teel. Nii et pole näha põhjust, miks muundamine poleks kehtiv. Niisiis kui lipustamine on võimalik, peab mängija selle sel juhul ka tegema.
Lembit

Kommentaare ei ole: