kolmapäev, 21. jaanuar 2009

Koodeks ja Geurti veerg

Nagu igal 3. kolmapäeval nii üllitas Chesscafe ka täna Geurt Gijsseni kohtunikeveeru. Uut leidsin sealt küll vähe. Asi on aga lihtsalt selles, et suure osa veerust võtab enda alla koodeksi uue teksti kommenteerimine, seesama, millega olen isegi mitmes meie eelmises tekstis tegelnud. Positiivne on muidugi see, et nii minul kui Gijssenil on aluseks olnud sama tekst. Seepärast võib siis kindel olla minu poolt tsiteeritud koodeksilausete paikapidavuses. Teiseks näivad ka meie kommentaarid, seega arusaamad muutustest üsnagi ühesugused olevat.

Siinjuures vaid mõni väike killuke, mis Geurti tekstist veel silma jäi. Geurti arvates tuleb turniirikomiteel (=korraldajatel) edaspidi iga võistluse algul teatada, missuguseid viigipakkumise reegleid kasutatakse. Kas kehtib koodeksi artikkel 9.1a, mille järgi ei tohi viiki pakkuda enne teatud käikude arvu (olgu see siis 30., 40. või 50.) või on viigipakkumine kohtuniku nõusolekuta üldse keelatud? Või on jõus artikkel 9.1b ning viigipakkumine on lubatud igal hetkel nii nagu vanal heal ajalgi?

Artiklit 12.3b kommenteerides leiab Geurt, et see artikkel ütleb ära kolm asja: 1) igal mängijal on edaspidi õigus mängualal mobiili omada, aga see peab olema täielikult välja lülitatud, 2) iga heli toob endaga kaasa kaotuse ja 3) partii võimalikuks tulemuseks võib olla ka o,5:0 või 0:0,5. Artikkel 12.6 on tema arvates suunatud eelkõige muusikat mängivate seadmete vastu, aga ka nuttev laps mahub selle alla ära.
Suitsetamiskeeldki läheb nüüd koodeksisse. Korrapeal ei meenunudki mulle, kus sellest seni juttu oli. Oli ja ei olnud ka. Geurt siis meenutab, et kummalisel kombel mainiti seda seni vaid reitingumäärustes.
Ka protestide esitamisest üldiselt teeb koodeks esmakordselt juttu. Samas aga avaldab RC juht ise imestust selle üle, miks küll jäeti sellesse artiklisse sisse, et mingi võistluse reeglid võivad protestide esitamise keelata.

Kohtunike küllaldase järelevalve olemasolul lubab koodeks edaspidi nii kiir- kui ka välkmalet mängida tavamale reeglite järgi. Geurt lisab siin välkmalest kõneldes omapoolse märkusena, et see ei tähenda ometi käikude üleskirjutamise vajadust. Kiirmale juurde pole ta midagi lisanud. Kas võib see siis tähendada, et kui kummalegi antakse 15 minutit aega, võivad korraldajad nõuda ka käikude üleskirjutamist?
Chess960 reeglite sissevõtmine pidavat olevat seoses suure grupi mängijate (nende seas ka Anand, Kramnik ja Kostenjuk) taotlusega.
Rohkem ei oska Geurti veerust koodeksi kohta vist midagi uut välja lugeda.
Lembit

Kommentaare ei ole: