neljapäev, 29. jaanuar 2009

Dopingulugu läbi

GM Ivantśuki käitumisel maleolümpia viimase vooru lõpul Dresdenis oleme oma kommentaarides juba paaril korral peatunud (30.XI oodates kongressi otsuseid, 17.XII Viik või võit?). Kaotanud viimases voorus Kamskile, oli ta sedavõrd löödud, et jättis minemata dopingukontrolli, seades sellega suurde ohtu mitte ainult enda ja Ukraina meeskonna olümpiatulemuse, vaid ka oma lähiaastate võistlemisvõimalused. FIDE president Iljumźinov kõneles tookord kõigi Ivantśuki poolt Dresdenis mängitud partiide annulleerimise vajadusest.

Viitega sellele, et FIDE meditsiinikomisjoni /Doping Hearing Panel/ polnud võimalik nii kähku kokku saada, võtsid malejuhid endale veidi hingetõmbeaega, et leida optimaalselt parim lahendus. Päris selge, et keegi ei taha üht peaaegu päris maailma tipus olevat suurmeistrit maleelust eemale jätta, teiselt poolt aga ei saa FIDE ignoreerida dopingureegleid, mis tähendaks, et male pääs olümpiamängudele jääbki unistuseks.

Nüüd on siis meditsiinikomisjon koos olnud ja oma sõna öelnud. Otsus võtab Ivantśukilt igasuguse süü, kuigi jätab ütlemata, kes siis konkreetselt ikkagi süüdi oli. Süüdi olevat olnud personali vähesus. Seetõttu polnud ka USA - Ukraina matśile määratud dopingukontrolli eest vastutajat, vaid mängijate dopinguproovi mineku pidi korraldama matśi kohtunik. Tema siis pöörduski nii Kamski kui Ivantśuki poole. Kamski läks proovi andma, Ivantśuk mitte. Tema olevat olnud murest segane /distraught/ ega olevat saanud kohtuniku ingliskeelsest jutust aru, sest tema esimene keel polevat ju inglise keel.
Komisjon leidis, et kui see õige ametnik oleks paigal olnud, laua juurde läinud ja asja seletanud, siis oleks ehk tulemus võinud olla /might have been/ teistsugune. Kuivõrd proovi andmise vajadusest ei informeerinud õige ametnik, siis polevat olnud ka reeglite rikkumist. Protseduurivead ühendatult Ivantśuki psüühilise seisundiga olevatki siis tähendanud Ivantśuki ettekavatsematut kõrvalejäämist proovi andmisest. Ja üldse olevat viimasele voorule määratud liiga palju prooviandmisi.

Niisiis on rahu ja vaikus jällegi taastatud. Mulle tundub meditsiinikomisjoni otsuse sõnastus küll veidi veider olevat, aga küllap ei oska ma piisavalt inglise keelt, mis pole ju mu esimene keel. FIDE lihtsalt pidi leidma juhtunule tõena vastuvõetava lahenduse. Mõneti üllatav siiski, et organisatsioon ise või tema personal tunnistatakse süüdi testi läbikukkumises. Nüüd peaks siis FIDE konkreetsed süüdlased leidma ja nende suhtes vajalikud meetmed võtma. Loomulikult on nii FIDE juhid kui ka meditsiinikomisjon huvitatud sellest, et asi võimalikult kiiremini unustataks.

Ei usu, et maletajail võiks mingeist dopinguaineist kuigivõrd kasu olla, aga kui rahvusvaheliste konventsioonidega ollakse ühinenud, siis tuleb neid täita. Ka konflikti selline lõpptulemus ei vii malet olümpiamängudele sammuvõrragi lähemale. Mulle näib üldse, et viimase 10 aastaga pole selles osas mingit edasiminekut olnud, kuigi Iljumźinovi mõnes viimases avalduses on selles suhtes väljendutud väga optimistlikult.

Aga mis puutub mingisse võistlusse, antud juhul siis maleolümpiasse, siis on väga oluline, et igaüks teaks oma ülesandeid ja kohustusi. Kaugelt vaadates tundub küll, et Dresdenis selles suhtes kõik päris korras polnud. Äsja selgus, et peakohtunikuna toiminud peasekretär Leongist saab ka eeloleva Kamski - Topalovi matśi peakohtunik. Seal on kohal 3 FIDE asepresidenti ja 10 ametlikku esindajat. Ehk on neist seal rohkem kasu. Aga dopingukontrollid jätkuvad. Näiteks on need ulatuslikult kavandatud sisesaksamaalistel võistlustel.
Lembit

Kommentaare ei ole: