teisipäev, 3. veebruar 2009

Eksimist märgati hiljem

Ühel Saksa internetiküljel on viimastel päevadel tegeldud küsimusega, mida teha, kui määrustevastast käiku kohe ei märgata ja see avastatakse alles hiljem. Toodud näited on küll elementaarsed ning vähegi kogenud mängijatele ja kohtunikele need vaevalt huvi pakuvad, aga sealses arutluses näisid üsnagi mitmel ekslikud seisukohad olevat. Vaatame siis meiegi, milles asi.

Diskussioon läks lahti järgmisest juhtumist: Ühes partiis käis must f7-f5. Seda, et ettur seotud oli, märkas valge alles 6 käiku hiljem, kui ettur liikus f5-f4 ja pani kahele vigurile kahvli. Küsiti, kas valge võiks nüüd oma odaga etturi ära lüüa ja öelda siis tuli (sest musta kuningas oli ju endiselt tules). Või kui valge oleks viguri ära andnud ja paar käiku hiljem kuninga h8-le viinud? Kas oleks taotluse määrustevastasuse kohta võinud esitada nüüd või peaks valge jääma mängima vähemviguriga?
Lahenduse annab artikkel 7.4a: Kui partii ajal leitakse, et on sooritatud määrustevastane käik, kaasa arvatud etturi muundamine või vastasmängija kuninga löömine, tuleb taastada seis, nagu see oli vahetult enne vea tekkimist. See, mitu käiku on vahepeal tehtud, ei oma mingit tähtsust. Nii et antud juhul pidi lauale uuesti tekkima seis, mis seal oli enne f7-f5 käiku.

Eksinud mängija karistamise näeb ette artikkel 7.4b: kahel esimesel korral vastasmängijale 2 lisaminutit, 3. kord toob kaotuse, muidugi juhul, kui allesjäänud jõududega matistamisvõimalus eksisteerib. Asendava käigu leidmisel peame arvestama malendite puudutamise reegleid. Nii et kui võimalik, tuleb käinud malend asetada mingile teisele väljale. Toodud näites on Ef7 sidumise tõttu küll ilmselt liikumisvõimetu.
Üks sakslaste diskussioonis osaleja oli kindlalt veendunud, et sel juhul tuleb käia mingi teise samasuguse malendiga (antud juhul siis etturiga) ja vaid siis, kui ükski ettur käia ei saa, võib käia mistahes muu malendiga. Tegelikult võib siis muidugi artikli 4.5 järgi teha ükskõik millise määrustepärase käigu. Kui vahepeal on sooritatud mitu käiku, peab kohtunik mõtlema sellele, kas tuleb kompenseerida tühistatud käikudele asjatult kulutatud mõtlemisaega. Siin võib ta toimida oma parema äranägemise järgi.

Teises partiis oli vastastikune suur ajapuudus. Üks mees käis Lb6-f1. Lipp löödi ja ajakontrollini jõudnult mees alistus. Kas ta oleks võinud nõuda oma käigu määrustevastaseks lugemist? Muidugi, reeglid ütlevad ju, et kui partii ajal leitakse, aga leidjaks võib olla emb-kumb mängijaist või kohtunik. Küll ei tohi aga partii vahepeal olla lõppenud alistumise või ajaületuse tõttu, sest siis poleks ju enam tegemist partii ajaga. Nii et arvamus, et kui vastane lööb lipu ja määrustevastasuse kohta taotlust ei esita ning sel moel võidab, on ekslik.

Kolmas mees oli tõstnud ratsu g8-lt g6-le, käest lahti lasknud, kella aga veel mitte vajutanud. Kas peaks ta nüüd kella vajutama või võib ta enne kellavajutust panna ratsu g6 asemel f6-le? Muidugi võib ta ratsu kõigepealt õigele väljale asetada. Vastase kätte läheb õigus määrustevastase käigu kohta taotlust esitada alles pärast seda, kui mängija on oma käigu sooritanud. Seni on kõik võimalused vigase käigu korrigeerimiseks (muidugi vastavalt reeglitele). Kui ratsul poleks olnud mingit käiku, oleks võinud teha mistahes käigu, aga vastane oleks saanud 2 lisaminutit.

Lõpuks on ühes partiis sel ajal, kui üks mees naaberlaual toimuvat uurib, teinud teine teise käigu järjest. Kui vastasmängija laua juurde jõuab ja toimunud korralagedusele tähelepanu juhib, võtab ta teisena sooritatud käigu tagasi. Aga kui oleks esitatud taotlus määrustevastase käigu kohta? Ega see palju poleks muutnud. Teisena tehtud käik on niikuinii tühine. Küll oleks aga selline pöördumine andnud õiguse saada vastase määrustevastase käigu eest 2 lisaminutit.

Kui varasem määrustevastane käik selgub sulle sel ajal, kui vastane mõtleb, siis sõltumata sellest, kes selle käigu tegi, tuleb kellad seisata, informeerida vastast ja kutsuda kohtunik. Sakslased lisavad siinkohal juurde, et kui sa pole kindel, siis kutsu kõigepealt kohtunik ja lase sellel asja uurida ilma vastast segamata.
Lembit

Kommentaare ei ole: