neljapäev, 12. veebruar 2009

Kohtunik ajapuuduses

Lõpetame täna Prantsuse kohtunike põhieksami UV1 küsimustevaatlemise. Küsimustiku IV osa on pealkirjaga Kohtunik õpetajaks. Siin küsib mängija kohtunikult, kuidas ta peaks taotlema viiki seisu kolmekordse kordumise tõttu, ning kohtunik peaks siis võimalikult selgelt ja arusaadavalt seletama. Lähemalt pole sellel siinkohal mõtet peatuda. Vajadusel leiab igaüks ise kätte koodeksi artikli 9.2. Hiljuti peatusin samal teemal ka 5.II Kasulik on reegleid tunda.
Oluline on vaid, et eksamineeritav kõneleks (või kirjutaks) siin kahest võimalusest: sellest, kui seis kordub alles mängija käiguga, ja sellest, kui kordus on tekkinud juba vastasmängija viimase käiguga.

Küsimustiku V osa kannab pealkirja Ajapuuduse kunst. Siin peab kohtunik ette kujutama, et ta tegutseb lahtisel turniiril, kus on vaja teha 40 käiku 2 tunniga.
1. Olete 2. laua juures ja kirjutate ajapuuduses käike. Valged küsivad mitu käiku on tehtud. Kas ütlete?
Ei tohi. Art. 13 ütleb ju, et kohtunik ei või osutada tehtud käikude arvule. Erandiks on art. 8.5 kehtivussfäär: partiiiprotokollide taastamine pärast (vähemalt) ühe noolekese langemist.

2. 17. laual pole kummalgi mängijal korralikku partiiprotokolli. Musta nooleke langeb. Mängijad kutsuvad teid, aga olete parajasti 2. laua juures ametis. Mida teete, kui jõuate 17. laua juurde?
Siin annabki juhiseid art. 8.5. Seiskate kõigepealt kellad, kui mängijad ise seda teinud pole. Lasete partii taastada ja partiiprotokollid korda teha, et oleks selge, kas vajalik käikude arv on täis. Kui on, siis partii jätkub, kui ei, siis fikseerite musta kaotuse.

3. 40. laual kukub valge nooleke, kui tehtud on ainult 39 käiku. Mustadega mängib austatud maleveteran, kellele kõige tähtsam on aus mäng. Tema niimoodi võita ei taha ja palub kummalegi lisada 2 minutit. Missuguse otsuse teete?
Fair-play on väga tore küll, aga reeglid on midagi muud. Art. 6.10 järgi on see mängija, kes pole ettenähtud aja jooksul nõutavat arvu käike sooritanud, partii kaotanud. Kohtunik siin midagi muuta ei või. Muidugi peab kohtunik veenduma, et mustale jäänud malenditega ikka matistada saab. Kui ei, siis on viik.

4. 10. laual kukub musta nooleke siis, kui ta pärast oma 40. käigu tegemist kella vajutab. Kas must nüüd kaotab?
Art. 6.8 ütleb, et käiku ei loeta sooritatuks, kui mängija pole oma kella seisanud. Nii et must on partii tõesti kaotanud. Erandiks oleks lauale tekkinud matt, patt või surnud seis (art. 5.1, 5.2).
5. 24. laual katkestab käikude märkimise mängija, kellel on jäänud veel 8 minutit aega. Vastasmängijal on jäänud vaid 30 sekundit ja loomulikult ei märgi tema ka. Mida teete?
Art. 8.4 järgi peab kirjutama, kui kontrollini on jäänud üle 5 minuti, nii et siin üks peab, teine mitte. Nõuate käikude kirjutamist ja partiiprotokolli taastamist mängija omast ajast. Kui mängija keeldub, tuleb teda karistada, kusjuures pole välistatud äärmise vahendina ka kaotuse fikseerimine.
Nagu näete, oli tõepoolest tegemist üsna kergete küsimustega ja küllap saaksime nendega kõik hakkama. Eufooriasse ei maksa siiski sattuda, UV2 eksam on juba märksa raskem.
Lembit

Kommentaare ei ole: