neljapäev, 12. märts 2009

FIDE juhid Istanbulis

Istanbulis pidas oma koosolekuid FIDE Presidendinõukogu. Mingil määral oli tegemist jätkuga olümpiaaegsele kongressile, sest mitmed asjad pidid jõudma lõpliku otsustamise ja vormistamiseni. Ka kongressiprotokollid on 4 kuud hiljem valmis saanud, avada neid mul kahjuks esialgu ei õnnestunud.

Eelkõige ootasin presidendinõukogult koodeksi uue redaktsiooni lõplikku teksti. Päris lahtiseks oli jäänud küsimus partiile lubatavast hilinemisajast, mis erinevalt teistest spordialadest on males tavapäraselt olnud terve tund (nõukogude ajal oli küll periood, kus võistkonnavõistlustel võis hilineda vaid pool tundi). Kommünikeest selgub, et Iljumźinov saavutas oma tahtmise ja otsustati lähtuda nn. nulltolerantsi põhimõttest.
Arvatavasti on sõnastus siis nüüd selline: 6.7 Iga mängija, kes ilmub malelaua juurde pärast mänguaja algust, kaotab partii, kui kohtunik ei otsusta teisiti. Seega on lubatud puudumisaeg 0 minutit. Võistluse reeglid võivad määrata teistsuguse puudumisaja.
Tegelikult ei tarvitsegi ju midagi muutuda, sest ka praegu oli sama, seni ühetunnist hilinemist võimaldava artikli lõppu lisatud: kui võistluse reeglid ei näe ette või kohtunik ei otsusta teisiti. Ainult ettevaatlikud peavad võistluste korraldajad vähemalt esialgu olema. Niipea, kui jätad võistlusjuhendisse lubatud hilinemisaja kirjutamata, tuleb ühe või mõlema mängija hilinemisel kohe pärast kellade käigustamist null panna.
Kohtunikul arvatavasti juhendi omapead täiendamiseks õigust pole, kuigi see võiks ehk üksikjuhtudel vajalik olla. Ehk on korrapealt üleminek uuele reeglile liiga radikaalne. Jälgides selle üle peetud diskussioone, näib, et kõige rohkem on rõhutatud seda, et võistlused on erinevad, see, mis sobib tippturniirile, ei tarvitse alati sobida kohalikule võistlusele.

Muud selgust koodeksi suhtes esialgu pole. Näiteks ei tea, kas sinna lisati ka peatükk Chess960 kohta või õiendati ära mõned RC hooletusvead (kasvõi see, kas art. 10.2 rakendub nüüd teatud tingimustel ka välkmale kohta). Veel aga saame kommünikeest teada, et ka Tiitli- ja reitingumäärused on saanud oma uue redaktsiooni. Eks siis ootame.
Presiidium tegeles ka kaadriküsimustega. Uuesti on kinnitatud kõigi komisjonide ja komiteede esimehed, osaliselt muudetud nende organite struktuuri ja pädevusi. Kui näiteks olümpiakohtunike seas olid muudatused ulatuslikud, siis FIDE tegelaste hulgas on endiselt pikka aega ametis olnud tuttavaid. Nii juhib taas kvalifikatsioonikomisjoni Mikko Markkula, tehnilist komisjoni Andrzej Filipowicz, reeglite komiteed Geurt Gijssen, śveitsi paarimise komiteed Christian Krause, tehnilise administreerimise paneeli (?) Werner Stubenvoll ja kohtunikekogu Panayotis Nikolopoulos. Kohtunikekogu ühe osana on eraldatud eksamite ja seminaride korraldamine, mis on Gijsseni käes. Näha pole enam vaid tiitlite ja reitingute komiteed juhtinud Dirk De Ridderit. Ka Lothar Schmidi näib vanus ja tervis olevat sundinud FIDE ametitest tagasi tõmbuma.
Lembit

Kommentaare ei ole: