laupäev, 14. märts 2009

Tippude arvamus

Esialgu pidi Istanbulis FIDE Presidendinõukogus arutatama ka ACP (Professionaalsete Maletajate Assotsiatsiooni) ettepanekuid võistluste korraldamise kohta. FIDE ja ACP vahel oli aga tegemist järjekordsete arusaamatustega ja ACP esindajad kohale ei sõitnud. Küll on aga ACP poolt tippmängijate seas korraldatud küsitluse tulemused avaldatud ja keegi ei keela suurvõistluste korraldajatel neid arvesse võtmast. Vastuste arv pole küll suur, vastajaid oli ühtekokku 21. Oluline on aga vastajate roll tänases malemaailmas. Vastajateks olid mängijad, kelle reiting 2690 või üle selle, lisaks veel mõned praeguses MM-tsüklis osalejad ja eksmaailmameistrid.

MM-tiitel on maleajaloos enamasti välja selgitatud matśidega. Ka nüüd on küsitletud mängijaist 13 arvates parim vorm matśide mängimine. Eelvõistluste suhtes pole arvamused nii ühtsed: 7 pooldab ringsüsteemi, 6 pretendentide matśide korraldamist.
Erinevad on arvamused ka kõige sobivama ajakontrolli kohta, aga siiski eelistas 12 küsitletut klassikalist 6-7-tunnist ajakontrolli. Aga üldse võiks võistlustel rakendada mistahes kasutatavaid kontrolle (10 vastajat), aga 6 vastaja arvates peaks üldse andma eelise klassikalistele kontrollidele. Et juba alates 1. käigust peaksid juurde tulema lisasekundid - see oli peaaegu üldine seisukoht.

5 küsitletu arvates eeldab MM-l ja teistel tippturniiridel mängimine ülikonna ja lipsu kandmist, suurema osa arvates aga piisab sellest, kui kuub on seljas ja jalas pole spordijalatseid.
Mõned viimased sündmused on tõstnud päevakorda malele varem võõra dopingukontrolli küsimuse. On vaid üks mängija, kelle arvates seda tuleks tingimata korraldada. 8 vastajat ütlevad niisugusele kontrollile kindlalt ei!, niisama palju on neid, kes on päri sellega nõustuma vaid sel juhul, kui kontroll on spetsiaalselt malele kohandatud.
Hoopis teistsugune on suhtumine kontrollimistesse, millega selgitataks välja arvutite kasutamisega seotud pettused. 14 arvates peaksid need olema kohustuslikud, pealegi nii ranged kui võimalik. Ja on veel mõned, kelle arvates pole selle kontrolli järele mõtet, küll aga on see siiski aktsepteeritav.

Küsitlus tehti märksa varem, kui Istanbulis otsustati keelata igasugune partiidele hilinemine. Vaid 1 küsitletu pooldas kohe kaotuse fikseerimist, 7 arvasid, et tuleks määrata rahaline karistus või vähendada süüdlase reitingut, sama paljud olid mingi muu karistuse poolt, 6 arvates aga ei tuleks määrata mingeid karistusi.
14 mängijat olid praeguse reitingusüsteemiga rahul, 10 küsitletut ka praeguse MM-võistluste korraldamise süsteemiga. Kui võiksid toimuda mingid muutused, siis vaid sellised, mis suurendaksid auhinnafondi.
Ja lõpuks: kuidas suhtuda sellesse, kui mängijad panna sellistesse helikindlatesse klaaskuubikutesse nagu näiteks mullu Bilbaos. 12 küsitletu arvates on see hea idee, 4 arvates küll mõneti ebamugav mängimiseks, aga neid tuleb aktsepteerida, sest see on malele kasulik.
Järgmine sõna on siis võistluste korraldajatel.

Hommikul saatsin sünnipäevaõnnitluse Inglismaale. 70-aastaseks sai pikaajaline rahvusvaheline maletegelane IA ja IO Stewart Reuben. Töötasin temaga koos tükk aega reeglite komitees ja teisteski FIDE organites. Seoses uue koodeksi ilmumisega on tõenäoline, et tänavu ilmub uuendatud väljaanne ka tema Chess Organiser´s Handbookist.
Lembit

Kommentaare ei ole: