kolmapäev, 18. märts 2009

Muudatused reeglites 1. juuli 2009

Võtan kokku olulisemad reeglite muudatused sella aasta 1. juulist :

FIDE reitingumäärus

http://www.maleliit.ee/varia/reeglid/2009/reitingud.rtf

1) Turniir peab olema registreeritud (soovitavalt läbi FIDE serveri) vähemalt üks kuu enne turniiri algust.
2) Reitingulävi on 1200 (nüüd siis võrdne Eesti omaga, varem oli FIDE-l 1400).
3) Reitinguläve alandamise järel muutuvad tähtsamaks ajakontrollide piirid : kui kõik mängijad omavad väiksemat reitingut kui 1600, siis peab ühel mängijal olema vähemalt 60 minutit; kui vähemalt üks mängija omab reitingut vahemikus 1600-2200, siis 90 minutit; kui vähemalt ühe mängija FIDE reiting on suurem v võrdne 2200, siis 120 minutit.
4) Täpsustatud on arvesse minevat partiid : kui mõlemad mängijad on teinud vähemalt ühe käigu, läheb partii reitinguarvestusse.
5) Esinemisreitingus on määratletud 100% ja 0% tulemus, see on nüüd 800 (matemaatiliselt peaks see teoorias olema lõpmatus, aga praktikas pole lõpmatusega midagi peale hakata). S.t. et 100% tulemuse juures esinemisreiting=vastaste keskmine + 800.
6) Väikene muudatus reitinguta mängijale : kui skoor on üle 50%, siis uus reiting=(vastaste keskmine) + (15 iga poole punkti pealt, mis ületab 50%). [Varem oli 15 asemel 12.5].
7) Nüüd läheb arvesse ka tulemus reitinguta mängija vastu šveitsi süsteemis, kui see reitinguta mängija saavutab sellel konkreetsel turniiril esinemisreitingu suurema kui 1200 [vajalik on kolm v rohkem mängu].
8) 350 punkti reegel läheb 400 punkti reegliks, st. kui vastaste reitingute vahe on üle 400 punkti, siis võetakse see võrdseks 400-ga. Praktikas see olulist rolli ei mängi (annab juurde maksimaalselt 0.9 reitingupunkti partii kohta, meistritel 0.6).
9) Kõige olulisem muudatus on juurdekasvukoefitsiendi K suurendamine. See on nüüd kõigil kaks korda suurem : kui reiting on 2400 v enam, siis K=20 (ja jääb selliseks ka edaspidi ... varem oli see 10), teistel K=30 (varem 15). Lihtsamalt öeldes tähendab see seda, et reitingumuutused lähevad kaks korda suuremaks.

Välja jäid mõned olulised ettepanekud nagu nt reitinguta mängijale partiide arvu suurendamise nõue (see on ikka 9), ringsüsteemi erinevuse kaotamine, kiirpartiide kaasamine koefitsientide abil (Eestis on kuni 45 min eraldi, sealt edasi korrutatakse tulemus läbi koefitsiendiga).

FIDE tiitlimäärus

http://www.maleliit.ee/varia/reeglid/2009/tiitlid.rtf

Võib öelda, et siin valmistati kerge pettumus ... praktiliselt muudatusi ei tehtud, kusjuures loobuti ka eliitsuurmeistri tiitli loomisest [mis minu meelest oleks enam kui põhjendatud].

1) Nagu reitingute puhul, on vajalik turniiri eelregistreerimine vähemalt üks kuu enne algust.
2) Suurmeistri normi jaoks peavad mängitud partiid olema kättesaadavad ka turniiri ajal (soovitavalt otseülekannetega).
3) Automaatsed tiitlid (FM, WFM, CM, WCM) hakkavad kehtima, kui mängija föderatsioon esitab vastava taotluse. Kui föderatsioon keeldub taotlusest [seoses finantsiliste kulutustega], siis on mängijal endal õigus esitada taotlus ja tasuda vastavad sissemaksed.

FIDE malereeglid

Lembit on juba ülevaate andnud. Ma lisan siia tähtsamad punktid, et oleks kompaktselt koos ühes artiklis.

http://www.maleliit.ee/varia/reeglid/2009/koodeks.pdf

Kasutan 6.6 puhul Lembitu tõlget :

6.6a) Iga mängija, kes ilmub malelaua juurde pärast mänguaja algust, kaotab partii. Seega on lubatud puudumisaeg 0 minutit. Võistluse reeglid võivad ette näha teistsuguse puudumisaja.
6.6b) Juhul, kui võistluse reeglid näevad ette teisiti ja kui partii algul pole kohal kumbagi mängijat, minetab valgete malenditega mängija kogu aja, mis kulub tema saabumiseni, kui võistluse reeglid ei näe ette või kohtunik ei otsusta teisiti.

Sellest art. 6.6a) sõnastusest on selgelt näha, et kui võistlusjuhendis hilinemistest juttu ei tehta, pole kohtunikul mängija hilinemise korral mingit muud võimalust, kui fikseerida kaotus.

9.1a) Võistluse reeglid võivad ette näha, et mängijad ei saa ilma kohtuniku nõusolekuta pakkuda viiki enne mingit fikseeritud arvu käike v üldse mitte.

12.3.b) Ilma kohtuniku loata on keelatud mängusaali tuua mobiiltelefone v muid elektroonilisi sidevahendeid, kui need ei ole välja lülitatud. Kui selline seade teeb häält, siis seadme omanik kaotab partii (vastase tulemus sõltub materjalist laual).

KIIRMALE : Kui vähemalt iga kolme laua juures on eraldi kohtunik, siis mängitakse tavamale reeglite järgi (v.a. käikude kirjutamise nõue). Kui piisaval hulgal kohtunikke ei ole, siis mängitakse nii nagu varem. Siiski, kohtunik võib anda märku, kui mõlemad nooled on langenud [varem ei võinud sekkuda].

VÄLKMALE : Kui iga laua juures on eraldi kohtunik, siis mängitakse tavamale reeglite järgi (v.a. käikude kirjutamise nõue) !!! Kui piisaval hulgal kohtunikke ei ole, siis mängitakse nii nagu varem. Seega järelmatšides võib arvestada nt 2 minuti lisamisega ja 10.2 viigitaotlusega ka välkmales, massturniiridel midagi olulist ei muutu.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Küsimus välkmale kohta.
Mängitakse 4 osalejaga ringsüsteemis turniiri, 1 kohtunikuga. Järjekordne voor. Üks partiidest lõpeb karjapoisiga 5-sekundilise mängu järel. Teine partii vältab peaaegu ajakontrolli lõpuni, kohtunik on pidevalt kõrval. Kellale on mõlemal jäänud 1 sekund, kui üks vastane teeb valekäigu - teine vastane nõuab kahte minutit (?!). Seepeale nõuab valekäigu teinud vastane viiki (?!), kuna ta üritas realiseerida lõppmängu vanker ja kolm seotud vabaetturit ratsu vastu. Millised reeglid siis sel juhul kehtivad, kas välk- või tavamale omad? Partiid alustati justkui välkmale reeglite alusel, samas 5-sekundilise mängu järel (pärast ühe partii lõppemist karjapoisiga) võinuks justkui mängida juba tavamale reeglite kohaselt.

Anonüümne ütles ...

6.6a) Iga mängija, kes ilmub malelaua juurde pärast mänguaja algust, kaotab partii.

Pole öeldud, millise malelaua juurde ei tohi hilineda. Lembit Oll käis noorena tihti ringi taskumale taskus, seega oli ta pidevalt malelaua juures.

Anonüümne ütles ...

Kas Eesti reitingute arvestamisel muutub ka juurdekasvukoefitsient seoses muutustega?

Anonüümne ütles ...

No enne partii algust on ikka selge, milliste reeglite järgi mängitakse ... ja see omakorda ilmselt selgub juhendist.

Kui esimesed paar nulli kirja olete saanud, küll siis selgub, millise laua juurde vaja jõuda ... ei teki isegi sellist küsimust.

Jah, seoses FIDE K suurendamisega läheb ka Eestis K muutmisele. Milliseks täpselt, ei ole veel mõelnud. 20 ja 30 kindlasti, aga mida teha nt 10-aastastega ? Võib-olla seal ei muuda (praegu on 35 ja 50). Siin jäi mainimata, et FIDE on samas kaotanud ära suuruse K=25 (varem oli see nii, kui mänge vähem kui 30).