pühapäev, 8. märts 2009

Ikka matist

Eile käis Saksa Maleliidu kodulehel jällegi vaidlus mõnede seisude üle, probleemiks kõige elementaarsem: kas ikka on matti või mitte? Mida siin küll vaielda? Seisud olid üpris lihtsad, aga seegi ei vältinud nendest mõnede esmakordset äratrükki vigasel kujul. Ega me eriti targemaks saa, aga vaatame neid põgusalt siiski.

1) Valged: Kc7, Ob7 (2). Mustad: Ka7 (1).
Valge käinud Ob8, pannud siis oda asemele ümberpööratud vankri ja hüüdnud "lipp ja matt" (?!). Parajasti langenud valge nooleke ja must hakanud taotlema ajaületuse fiseerimist. (Algul seisis must Ka8. Kuivõrd aga valge käigul ei saanud ta tules olla, siis tõsteti ta ümber a7. Aga nüüd muutub muidugi matiütlemine absurdseks.) - Ei saa odast lippu ega isegi ümberpööratud vankrit, matipanekust kõnelemata. Noolekese langemine pidi partii lõpetama viigiga, sest mustal oli laual vaid üksik kuningas. Tegelikult oli ju juba algseis viik - surnud seis, millest räägib art. 5.2b. Jutud seisu taastamisest ja vastasele 2 minuti andmisest on mõttetud.

2) Valged: Kh6, Lg2, Va7 (3). Mustad: Kh8, Lb8, Oe4 (3).
Vastastikuses ajapuuduses mängib valge Vh7+. Must ei löö vankrit odaga (järgneks ju Lg7++), vaid kuningaga. Valge käib aga ikkagi Lg7 ja hüüab "matt". Kaks kuningat kõrvuti! Lg7++ on artikli 5.1a järgi tõepoolest määrustepärane käik. Ometi oli seis, kus see tehti, selline, mida üheski malepartiis esineda ei saa. Seepärast tundub olevat loogiline taastada kõigepealt korrektne seis (see, mis oli enne käiku Kxh7) ja siis jätkata partiid.

3) Valged: Kg1, Ob4 (2). Mustad: Kg3, Vb8 (2).
Ehk keegi mäletab, et peaaegu samasugune seis meil alles hiljuti oli (16.II Kas matt loeb?). Valge tahtis mängida Od6+, käimisel aga kukkus oda ümber ja enne kui ta jõudis malendi korralikult paigale seda, käis must Vb1 ja hüüdis "matt". - Valge pole siin ju veel oma käiku teinud ja järelikult pole must ka käigul. Nii peame siis kõigepealt ära ootama, kuhu valge oma oda seab ja alles seejärel laskma mustal käia.

4) Valged: Ke1, Lc5, Va1, Vh3, Ob2 ja h5 (6). Mustad: Kd3, La2, Vc6, Oe4 ja e5, Re3 (6).
Valge tegi siin pika vangerduse ja arvas, et pani mustale mati. Kas tõesti? - Käik on võimatu. Kuningas ei saa vangerdusel ületada välja, mis on ratsu tule all. Pole oluline, et ratsuga ei saa sellele väljale käia, kuna oma kuningas jääks tulle (art. 3.8.2b, 3.9). Matti saab panna vaid määrustepärase käiguga. Edasine sõltub sellest, millise malendiga valge vangerdust alustas. Kui esimesena puudutati kuningat, tuleb käia Kf2, kui aga vankrit, siis ei või näiteks mängida Vxe3++, vaid käia tuleb puudutatud vankriga. Võimalik on näiteks Vd1++.
Lembit

Kommentaare ei ole: