reede, 13. märts 2009

Uuesti koodeksist

Vähemalt seekord näivad FIDE tegelased pärast presidendinõukogu üsna operatiivsed olevat. Mareki vahendusel on ka minu arvutiekraanil just toosama koodeksitekst, mis 1. juulist igal pool kehtima hakkab. Ja kui mu eilne kommentaar jättis mõned küsimärgid veel õhku rippuma, siis nüüd on võimalus need kõrvaldada.

Selgub, et too paljuvaieldud hilinemispunkt ei kannagi enam järjekorranumbrit 6.7, vaid on nüüd hoopis mahutatud 6.6 teksti. Selle täielik tekst võiks eesti keeles välja näha selliselt:
6.6a) Iga mängija, kes ilmub malelaua juurde pärast mänguaja algust, kaotab partii. Seega on lubatud puudumisaeg 0 minutit. Võistluse reeglid võivad ette näha teistsuguse puudumisaja.
6.6b) Juhul, kui võistluse reeglid näevad ette teisiti ja kui partii algul pole kohal kumbagi mängijat, minetab valgete malenditega mängija kogu aja, mis kulub tema saabumiseni, kui võistluse reeglid ei näe ette või kohtunik ei otsusta teisiti.
Sellest art. 6.6a) sõnastusest on selgelt näha, et kui võistlusjuhendis hilinemistest juttu ei tehta, pole kohtunikul mängija hilinemise korral mingit muud võimalust, kui fikseerida kaotus. Vastavalt on muudetud ka järgnevate punktide numeratsioon.

Koodeksi lisad on nüüd:
A. Kiirmale
B. Välkmale
C. Algebraline notatsioon
D. Kiired lõppmängud, kus kohtunikku pole kohal
E. Reeglid mänguks pimedate ja vaegnägijatega
F. Male960 (Chess960) reeglid
Koodeksi lõpetavad Eeskirjad juhuks, kui partii tuleb katkestada.

Põgusa vaatluse järgi presidendinõukogu kuhugi mingeid sisulisi parandusi teinud pole, kui mitte arvestada seda, et välkmale lisas on taastatud sealt vahepeal RC-l kaotsiläinud reegel, mille järgi välgus artikkel 10.2 ei kehti (muidugi kui igal laual omaette kohtunikku pole). Nii piirdub redigeerimine vaid numeratsiooni minimaalsete muutustega.
Loodetavasti need, kes jälgisid meie jaanuarikuiseid kommentaare uue koodeksi kohta, teavad, milliseid muutusi see endaga kaasa toob. Palju neid pole, aga arvestada neid tuleb.
Lembit

Kommentaare ei ole: