pühapäev, 21. oktoober 2007

Austraallasedki pole päri

Rõõmustasin juba, et Saksa Maleliidu kohtunikekogu on käivitanud oma iseseisva veebilehe aadressil www.srk.schachbund.de. Üht-teist huvitavat võib leida igalt poolt, ilmselt sealtki. Aga kahjuks ei tahtnud esialgu lehekülgede alumised osad kuidagi ekraanile ilmuda, hiljem küll. Vahepeal aga olin läinud vanale tuttavale Austraalia leheküljele. Ja esimene asi, mille sealt leidsin, oli minu oma kiri Gijssenile (vt. 17.oktoobril "Geurti arvamus ei muutu"), avaldatud seal vaid päev pärast Chesscafet.

Austraallastel on sel teemal (välkpartii jatkumine pärast matti) ühtekokku kogunenud juba 11 kirja ja vist üheski ei leia Geurti seisukohad mõistmist. Aktiivselt võtavad sõna ka kaks sealse Maleliidu asepresidenti - Bill Gletsos ja Kevin Bonham. Viimane neist leiab, et kuigi koodeks kõneleb vaid kahest juhust, kus kohtunik peaks kiir- ja välkmales sekkuma, pole seal ometi öeldud, et need peaksid olema ainsad sekkumisjuhud.

Kohtunik peab jälgima, et koodeksit järgitaks. Kui koodeks ütleb, et matt lõpetab partii, on kohtunik kohustatud tagama, et see ka nii oleks. Bonhami arvates on edasise sekkumise kohta käiv loba ebaoluline, sest antud juhul ei pidanud kohtunik ise sekkuma, vaid talle esitati probleemid. Gletsos viitab Geurti väitele, et B6 ja B7 tegevat kiir- ja välkmales kohtuniku rolli täielikult selgeks, incl. kaks sekkumisjuhtu. Ja siis ütleb koodeks, et välkmales ju B6 ei kehti (vt. C2)!

Nii et asjale punkti lõppu on veel vara panna. Aga kahju, et nii nagu meilgi pole ka teistel peamistel protestijatel (Austraalial, Norral, Poolal, Belgial) oma esindajat reeglite komitees.

Mõistvamat suhtumist pole ka teise samas veerus puudutatud välguprobleemi suhtes. Sellega, et ümberpööratud vanker jääb vankriks, oleme kõik harjunud. Aga kui üks pool paneb lauale etturi asemele teist värvi lipu ja seda õigel ajal ei protestita? Kelle oma see uus malend siis on ning kas ja kuidas see võib käia. Geurt leidis, et etturi muundaja vastaspool sellega igatahes käia ei tohi ja kuna tal endal peale kuninga muid malendeid polnud jäänud, siis pidi ta ka igasugustest võidumõtetest loobuma. Mõlemad Austraalia maletegelased on aga seisukohal, et kuigi teist värvi lipp on lauale jõudnud reeglipäratul viisil, on see nüüd muundaja vastase oma. Kuivõrd tal on nüüd matistamiseks piisavalt materjali, võiks ta ise saada määrustevastase käigu taotlusega võidu. Kui ta aga seda ei tee, siis võib ta uue malendiga toimida nagu oma nupuga.
Lembit

Kommentaare ei ole: