neljapäev, 18. oktoober 2007

Kus on tava- ja kiirmale piir?

Uues Chesscafes küsib tuttav IA Ashot Vardapetjan Armeeniast, kas 60-minutilist ajakontrolli tuleb pidada tava- või kiirmale omaks. Vastuseks tsiteerib Geurt Gijssen kaht koodeksi punkti.
C1: välkpartii on selline, kus tuleb kõik käigud teha kindlaksmääratud aja jooksul, mis on lühem kui 15 minutit kummalegi mängijale, ...
- siit õige järeldus: 15 minutit on juba kiirmale.
B1: kiirpartii on niisugune, kus kõik käigud tuleb teha kindlaksmääratud aja, 15-60 minuti jooksul, ...
- ja siit leiab Geurt analoogia põhjal, et 60 minutit on tavamale! Aga nende kahe punkti sõnastus ei ole ju ühesugune. "Lühem kui 15 minutit" võib tähendada vaid 14 ja sellest väiksemaid arve, 15-60 aga hõlmab minu arust ka mõlemaid piirarve, nii 15 kui 60.

Tõsi küll, Geurtil on oma väidete kinnituseks veel üks dokument käepärast. Nimelt ütleb FIDE reitingumääruste punkt 1.13:
Kui turniiri kõigi mängijate reiting on alla 1600, peab igal mängijal olema aega vähemalt 60 minutit.
Ei usu, et partii pikkuse ajaliste piiride määramisel peaksime vastust otsima koguni kahest hoopis erisugusest dokumendist. Ei ütle reitingumäärused ära, kust kulgeb piir, ega ole välistatud võimalus, et reitingute alampiiri edasine langetamine võib vähendada veelgi ka mõtlemisaegu.

Nii võib minu (ja mitte ainult minu) arust praegu koodeksi kirjatähe järgi (aga see on meil ju põhidokument) 60-minutilise kontrolliga partii ikkagi lugeda kiirpartiiks. Teine küsimus on see, kas ka tegelikult kiirpartiiga tegemist on. Küllap see on ikkagi pigem tavapartii, vähemalt kui seda võrrelda kiirmale ajakontrollidega selle algajal (FIDE 30 ja PCA 25 minutit).

Prantslased on väga koodeksikuulekad ja veendunud, et 6o minutit on ikka veel kiirmale. Seetõttu näib vähemalt kaugelt vaadates, et nende kõige populaarsem ajakontroll on 61 minutit partiile. Sest alles siis on tegemist tavapartiiga, kus kehtivad kõik vastavad reeglid.

Ühele võimalikule väljapääsule viitab Geurt ise. See seisneb koodeksi C1 teksti muutmises, nii et see võiks välja näha näiteks nii:
Kiirpartii on niisugune, kus tuleb kas kõik käigud teha kindlaksmääratud ajaga 15 minutit või rohkem, aga vähem kui 6o minutit, või nii, et määratud aeg ja 60-kordne lisand kokku moodustavad 15 minutit või rohkem, kuid vähem kui 6o minutit.

Siis oleks ka mulle selge, et 6o minutit on tõepoolest tavamale. Pärast viimast Chesscafet kahjuks veel mitte.
Lembit

Kommentaare ei ole: