laupäev, 20. oktoober 2007

Kui vastast pole kohal

Mida teha, kui musti pole partii alguseks kohal? Loomulikult teeb valge laual oma käigu ja käigustab vastase kella. Ajuti on ikka ja jälle esitatud arvamust, et seda käiku poleks vaja laual teha, vaid ainult see partiiprotokolli kirjutada. Koodeks praegu seda küll ette ei näe. Artikkel 6.8a ütleb ju otseselt, et partii jooksul seiskab kumbki mängija oma kella pärast oma käigu tegemist. Mingeid erandeid pole.



Arvan, et üldtarvitatavate käikudega 1.d4 või 1.e4 probleeme ei teki. Aga kui valge käib näiteks 1.b4? Nii nagu poolakas W.Prietzak viimases Chesscafes kirjutab, võiksid ju mustad luuraja turniirisaali saata, ekstravagantsest käigust teada saada ja kusagil veel rahumeeli partiiks valmistuda. Aega on küll kaotsi läinud, aga mänguplaan selge. Meenub, et kunagi tõstis sama probleemi hiljuti meie hulgast lahkunud Saksa IA Willi Knebel. Ta isegi küsis oma veerus, kas ei võiks sellele mängijale artikli 12.2 alusel kaotuse panna (infoallikate ja nõuannete kasutamine). Seadustatud käigu tegemata jätmist seni pole. Kui kohtunik seda lubab, siis peaks ta laskma vähemalt käigu ümbrikku sulgeda, et seda muuta ei saaks.



Muide on Hollandi võistkonnavõistluste reeglis punkt: "Kui mängijat pole mängu alguseks kohal, on võistkonna kaptenil õigus teda tunni jooksul asendada. Puuduja vastasmängija võib panna käigu ümbrikku ja siis tema kella käigustada. Kui puuduv mängija ilmub, peab ta tegema kirjutatud käigu; kui kapten asendab ta kellegi teisega, võib seda käiku muuta." Nüüd on Gijssen leidnud , et midagi analoogilist võiks teha ka teistel turniiridel. Sellest siis tema ettepanek vastava artikli muutmiseks: " Kui mustadega mängija partii alguseks puudub, on valgetega mängijal õigus oma käik ümbrikku sulgeda".



Meenub kunagine MM-matś Sevillas. Kasparov oli kohal, Karpov hilines. Ometi ei teinud Kasparov käiku, vaid ootas vastase saabumiseni. Ei teagi, kas ta oli väga viisakas või tahtis ta näha, kuidas Karpov tema käigule reageerib.

Kui mõned aastad tagasi hakkasin pärast pikka vaheaega kabevõistlustel tegutsema, tegin juba esimesel turniiril vea. Musti polnud ja käigustasin harjumuspäraselt valge kella. Aga nende reeglid käsivad sel juhul käigustada hoopis musta oma. Nüüd juba tean, et male ja kabe on erinevad mängud.

Gijssen on oma viimases veerus tulnud veel ühe vana mõtte juurde. Ühelgi teisel alal ei tohi võistluse alguseks hilineda. Sel moel ei austata vastasmängijat, korraldajaid ega sponsorit. Nii peaks ka males lugema partii kaotatuks sellele, kes vooru alguseks kohale ei ilmu. Muidugi on ka erakorralisi juhtumeid, kus kohtunik võiks otsustada teisiti. Selline radikaalne muudatus vajab aga kindlasti eelnevalt põhjalikku arutlust.
Lembit

Kommentaare ei ole: