teisipäev, 16. oktoober 2007

Seekord kiirmalest

Vaataksime siinkohal läbi ka prantslaste viimase UV1 kohtunikueksami järgmise osa. Teise osa sooritamiseks tuleb end kujutleda kohtunikuks noorteturniirile. kus mõtlemisajaks 10 minutit partiile, millele iga käiguga lisandub veel 10 sekundit.

Kõigepealt tahetakse teada, kas sel juhul on tegemist kiir- või välkmalega. Eks siis arvutagem. 60 käiguga lisandub kummalegi poolele 60x10=600 sekundit=10 minutit. Kokku saame arvestuslikuks mõtlemisajaks seega 10+10=20 minutit Kuivõrd üle 14 minuti, siis on see kindlasti kiirmale.

Siis on malelaual järgmine seis: Valged: Kh3, Od3, Ea3, b2, c2, f2, g4, h2 (8)
Mustad: Kh5, Og7, Ea6, b7, c7, f4, g5, h6 (8)
Valged olevat just mänginud g2-g4 ning öelnud "Tuli ja matt!" Mustad pole aga asjaga päri ja kutsuvad teid kohale. Muidugi lähete ja küsite, miks mustad leiavad, et matiga tegemist pole. Õige vastuse saate siis, kui mustad ütlevad, et neil on võimalus kuningat rünnanud ettur käiguga f4xg3 möödaminnes ära lüüa. Selle käiguga partii jätkub. Kui kohtunik seda vajalikuks peab, võib ta vastase häirimise ja segamise eest valgeid karistada.

Kas mängijad peavad sellel turniiril ka käike üles kirjutama? Muidugi ei pea, sest tegemist on ju kiirmalega.

Siis kutsub üks mängija kohtuniku ja ütleb, et tema vastane on jätnud oma kuninga tulle. Vaatate kõigepealt, kas ka kell on juba vajutatud. On. Järelikult on sooritatud määrustevastane käik. Niisiis toimime, nagu koodeksi artikkel 7.4 ette näeb. Vaja on teha uus, määrustepärane käik. Seejuures tuleb arvestada ka puudutatud malendi kohta käivaid reegleid, kui see võimalik on. Mainitud artikli alusel lisame eksija vastase kellale kaks minutit täiendavat aega. Nüüd võime lasta partiil jätkuda.

Siis lööb üks mängija vastase tullejäetud kuninga. Keegi midagi ei ütle. Kas kohtunik reageerib? Muidugi. Vastasmängija kuningat ju lüüa ei tohi ja ilma kuningata mängida ei saa.

Ja lõpuks näete ühel laual seisu, kus kaks poissi mängivad, kummalgi vaid üksik kuningas. Kas ka siin peab kohtunik reageerima? Male on ju üldiselt kahe mehe või naise omavaheline mäng, eriti aga kiir- ja välkmale. Aga ikkagi peab ka siin, sest lauale on tekkinud surnud seis, kus kummalgi võiduvõimalust pole.

Nii oleme ka prantslaste eksami teise osa küsimused edukalt ära vastanud ja pool tööd on
juba tehtud.
Lembit

Kommentaare ei ole: