esmaspäev, 29. oktoober 2007

Mis on Maletaja harta?

Kui jälgida Prantsuse malekohtunike ajakirjast sealseile mängijaile langetatud karistusi, siis võib sageli kohata viiteid Maletaja hartale. See on dokument, mille sealne maleliit võttis vastu 2003.a. Iga mängija, kes lülitub mingisse liidu egiidi all toimuvasse võistlusesse, kohustub tunnustama nii hartat kui ka FIDE eetikakoodeksit ja Prantsuse spordikoodeksit. Nende rikkumisele aga järgnevad santsioonid. Mida siis harta maletajalt eeldab?



Austada reegleid

- Partiisid mängitakse vastavalt reeglitele, mis on kindlaks määratud FIDE ja rahvusliku maleliidu poolt. Neid tuleb rakendada siiralt.

- Partii või matśi tulemus tuleb saavutada ausalt, ilma spordieetikat rikkumata ning see ei tohi tuleneda mingitest läbirääkimistest. Käitumine, mis võib kahjustada teist mängijat või malemängu mainet, on täiesti keelatud.

- Viigipakkumine ei või kunagi olla seotud mingite tingimustega. Punkti jaotamine vastastikusel kokkuleppel ei tohi arvesse võtta väljaspool spordikonteksti olevaid kaalutlusi ning selleni võib viia vaid tõeline vastasseis malelaual.



Austada vastasmängijat

- See tähendab keelduda mängides abi otsimisest keelatud vahenditest, välistest infoallikatest, pettustest.

- See tähendab vältida vastasmängija segamist või häirimist mistahes viisil.

- See tähendab vastasmängija poole pöördumist ainult viisakate sõnade ja väljenditega.



Austada kohtunikku

- Turniirist osa võttes aktsepteerib mängija mängimist kohtuniku kontrolli all, kellel on kogu vajalik võim mängureeglite rakendamiseks.

- Vastutades spordivaimu põhimõtetest ja maleliidu eeskirjadest kinnipidamise eest on kohtunik maleliidu ametlikuks esindajaks võistluspaigas.

- Kui mängija seisab partii jooksul vastamisi kohtuniku otsustega, siis peab ta neile alluma. Ta võib neile kohe suuliselt protestida, aga niipea kui võimalik, esitab ta protesti kirjalikult vastavalt formaalsustele, mida talle peavad seletama kohtunikud.



Austada korraldajat

- Iga mängija peab soodustama võistluse korralikku läbiviimist.
- Lülitumine võistlusse tähendab nende eeskirjade tunnustamist, mis on võetud turniirisaalis teatavaks tehtud reglementi.
- Turniiri korralduse kohta esitatud kaebusi arvestatakse vaid siis, kui need on vormistatud korrektselt.

Nagu näha, pole toodus midagi prantslastele ainuomast. On loomulik, et nii toimitaks kõikjal.
Lembit

Kommentaare ei ole: