teisipäev, 23. oktoober 2007

Veel mõned tõlgendused

Toon siinkohal ära veel mõned malekoodeksi ametlikud tõlgendused, mis Saksamaa Maleliidu kohtunikekogu kinnitas tänavu 6.jaanuaril. Ikkagi järgmine olümpiamaa.

9.5 Viigitaotlus T, K, V
Kui käigul olev mängija pöördub kohtuniku poole selge viigitaotlusega, ilma et ta oleks enne seda
malekelli seisma pannud, juhib kohtunik mängija tähelepanu sellele vajadusele. Kui mängija pärast seda kellad seiskab, kontrollib kohtunik, kas korrektselt esitatud taotlus on põhjendatud.

9.5b Ebaõiged viigitaotlused T, K, V
Kui viigitaotlus on ebaõige, nii et kohtunik ei saa asja kontrollima hakata (näiteks kui taotlev mängija pole käigul), järgneb aegade korrigeerimine vastavalt artiklile 9.5b. Siiski võib kohtunik määrata karistuse vastavalt üldistele eeskirjadele (ka ajalise karistuse).

10.2 Viigitaotlus T, K
Kui käigul olev mängija pöördub kohtuniku poole selge viigitaotlusega enne kellade seiskamist, juhib kohtunik mängija tähelepanu sellele vajadusele. Kui mängija pärast seda kellad seiskab, kontrollib kohtunik, kas korrektselt esitatud taotlus on põhjendatud.

10.2 Taotluse üle otsustamine T, K
Kahtluse korral lükkab kohtunik oma otsuse korrektselt esitatud viigitaotluse kohta edasi. Kui hiljem kellal nooleke langeb, määrab kohtunik kahtluse korral ajaületuse tõttu kaotuse.

10.2b Edasilükatud otsus viigitaotluse kohta T, K
On soovitav, et kohtunik ei kasutaks talle antud õigust langetada oma otsus edasilükatud partiitulemuse kohta kogu partii edasise käigu jooksul. Reeglina peab ta ootama nii kaua, kui nooleke langeb.

10.2 Viigitaotluste üle otsustamine T, K
Taotlused on lubatud ka ühele poolele selgelt kasulikumates seisudes. Nendel juhtudel ei tee vastasmängija tavaliselt mingeid jõupingutusi, et partiid normaalsete vahenditega võita. Kui kohtunik jõuab sellisele veendumusele, siis peab ta taotluse rahuldama.

12.2b Mobiilihelin T, K, V
Kui keelu rikkumine mobiiltelefoni turniirisaali kaasa võtta paneb kohtunikule otsustamise, millist karistust ta rakendab (artikkel 13.4), peab ta mobiiltelefoni helisemise korral tungivalt otsustama partiis kaotuse määramise kasuks.

12.2b Mobiilihelin T, K, V
"Helisemise" all mõeldakse igasugust akustilist signaali (ka vibratsioonialarmi), mis lähtub mobiiltelefonist. Pole oluline, missugune mobiiltelefoni funktsioon on põhjustanud signaali.

12.2b Mobiilihelin T, K, V
"Partii jooksul" hõlmab ajavahemikku laudade kasutada andmisest kohtuniku poolt partii lõpetamiseni.

B6 Määrustevastased seisud K
Kohtuniku kohustus teatud määrustevastastes seisudes (mõlemad kuningad tules, lõpetamata jäänud etturimuundamine) vahele sekkuda säilib nii kaua, kui need seisud püsivad laual. Sellistes seisudes tuleb toimida artikli 7.4 järgi.

C3 Kuninga löömine V
Välkmales ei viia vastasmängija tules seisva kuninga löömine ka siis partiikaotusele, kui kella vajutatakse ja pärast seda esitab vastasmängija taotluse. Kuninga löömine pole lubatud, välkmales on aga samaaegselt tegemist mõjusa taotlusega teise poole määrustevastase käigu kohta.

D Viigitaotlus artikli 10.2 järgi kohtuniku kohaloluta T
Kui viigitaotlust põhjendatakse sellega, et vastasmängija pole ette võtnud mingeid võidukatseid, piisab sellest, kui taotluse esitaja täiendab vahetult pärast partii lõpule viivat taotlust oma partiiprotokolli vastavalt artiklile 8.5.
Nii toimivad siis sakslased. Aga meie?
Lembit

Kommentaare ei ole: