pühapäev, 28. oktoober 2007

Malenuppudest ja muustki

Peaaegu kõigil spordialadel on kasutatavate vahendite kuju ja mõõtmed rangelt määratletud. Oleks mõeldamatu, kui kergejõustikus kasutataks erinevatel võistlustel eri pikkusega odasid või eri kaaluga kettaid või joostaks üle eri kõrgusega tõketest. Males võime aga erinevatel võistlustel kasutada mitmesuguse väljanägemisega malendeid ja mitut tüüpi kelli. Ometi on ka FIDE korduvalt üritanud kindlaks määrata kasutatava inventari ja võistluspaikade standardeid ning sellised normid kehtivad praegugi. Täpsemat kirjeldust need vaevalt vajavad, aga mõned näited võivad pakkuda huvi.

Üldiselt peavad kasutatavad malelauad, malendid ja kellad saama heakskiidu peakohtunikult, matśide puhul aga ka mõlemalt mängijalt. On väga soovitav, et võistlustel kasutatav inventar oleks sama kõigis partiides.

Malendid peaksid olema puust või mingist puu imitatsioonist. Kuninga kõrgus peaks olema 9,5 cm (mullune FIDE kongress lisas selle numbri ette circa). Kuninga aluse diameeter olgu 35-40 % tema kõrgusest. Malendite kaal olgu selline, et neid oleks kerge liigutada, aga et nad oleksid stabiilsed. FIDE võistlustel on soovitav kasutada Staunton-tüüpi malendeid. Malendid olgu üksteisest selgelt eristatavad, eriti aga kuninga tipp selgelt erinema lipu omast. Tumedad malendid olgu mustad või pruunid, heledad valged või kreemjad. Ei malendid, lauad ega malekellad tohi läikida.

FIDEs registreeritud turniirideks soovitatakse puust malelaudu., võimalikud on aga ka kivist või marmorist malelauad, kui peakohtunik neid vastuvõetavaks peab. Malelaua väljad võivad olla pruunid, rohelised, kollakaspruunid, valged, tuhmkollased , kreemjad jne. Hoolitseda tuleb värvipimedate inimeste eest. Väli olgu 2 korda suurem etturi aluse diameetrist. Soovitav on, et välja külg oleks 5-6 cm.

Laud, mille peale (või sisse) malelaud paigutada, peaks pikkuselt olema vähemalt 2 korda suurem malelaua laiusest, selle laius olgu aga 15-20 cm suurem kui malelaual. Laua maksimaalne laius võib olla 83 cm. Tippturniiridel on soovitav kasutada vähemalt 120x80 cm suurust lauda. Laua eelistatav kõrgus võiks olla 74 cm. Toolide kõrgus olgu mugav. Nende
liigutamisel ei tohiks tekkida mingit müra.

Mehaanilistel malekelladel olgu nooleke, mis näitab täpselt täistunde ning on kinnitatud nii, et selle langemist saab selgelt jälgida. Elektrooniliste kellade ekraanidelt olgu kummagi mängija allesjäänud aeg loetav vähemalt 3 meetri kauguselt. Vähemalt 10 meetri kauguselt olgu näha, kumb kellapool käib. Ajakontrolli möödumisel peaks vähemalt 5 minuti jooksul säilima ekraanil info selle kohta, kes ületas mõtlemisaja esimesena. Kellad ei või tekitada mingit heli. Patareiga töötavad kellad peavad näitama, kui patarei hakkab nõrgenema, seejärel aga siiski veel töötama vähemalt 10 tundi. FIDE üritustel kasutatavad elektroonilised malekellad peab heaks kiitma FIDE tehniline komisjon.

Tippturniiridel on igale malelauale vaja vähemalt 9 ruutmeetrit ruumi, arvestamata ruumi kohtunikele ja pealtvaatajatele. Teistel turniiridel piisab 5 ruutmeetrist. Vahemaa malelaudade ja pealtvaatajate vahel peaks tippturniiridel olema vähemalt poolteist, teistel turniiridel aga üks meeter. Valgus olgu selline, mis ei heida malelaudadele varje ega tekitaks müra. Valgus ei tohi mängijaid häirida. Eelistada tuleks kõigi voorude alustamist kunstliku valgusega.

Ühtlusest mängijad ainult võidavad. On aga loomulik, et toodud ja muudest normidest saab kõnelda vaid FIDE enda võistlustel. Mujale standardiseerimine ilmselt ei jõua.
Lembit

Kommentaare ei ole: