neljapäev, 25. oktoober 2007

Hea kohtuniku 10 käsku

On kirjutatud palju sellest, milline peaks malekohtunik olema. Pole minagi saanud kirjutamata jätta. Üheks näiteks kasvõi EML internetilehel olev tekst "Malekohtunikust, tema rollist ja ülesannetest". Alljärgnevad kümme käsku ilmusid aga Hispaania kohtunike praegu kahjuks mitteilmuvale kodulehele "Arbitros de Ajedrez" 29. märtsil 2005, nende autoriks on Manuel Navarra. Loodan, et mu tõlge on enam-vähem täpne.

1. Terve mõistus. Malekohtunik peab tundma reegleid ja oskama neid rakendada. Ta peab arvestama, et kõik pole must ega valge, värve on palju. Ta teab, kuidas õppida enda ja teiste vigadest.

2. Eetika. Malekohtunik teab, kuidas olla õiglane, ta oskab enne otsuse langetamist arvesse võtta kõiki osapooli ega otsusta midagi ülepeakaela.

3. Enesevalitsus. Malekohtunik pole üleliia range ega ka üleliia järeleandlik, iga juhtum nõuab erinevat otsustamist. Näiteks kommenteerivad mängijad partii järel lühidalt kohtuniku otsust: "Ta peab silmas, et ta kedagi ei pahandaks. ", "Kui saalis on ajapuudus, ei luba ta lärmata ega lase teistel mängijatel laua ümber koguneda."

4. Asend. Kohtuniku hea paiknemine mängusaalis on väga oluline, et jälgida normaalselt partiisid, kus võib tekkida probleeme või mängijail võib teda vaja olla.

5. Peategelased. Ei mängijad ega kohtunikud tohi olla silmatorkavad, pigem olgu nad nagu olemata, ilma et neid märgataks.

6. Efektiivsus. On vaja hoolikust, et paarimine teostataks õigeaegselt, et kontrollitaks mängusaali korrasolekut, et protokollid oleksid laudadel, et kellad oleksid korralikult asetatud jne. ...

7. Kannatlikkus. Seda nii lapsevanemate kui esindajate, mängijate ja kogu publiku suhtes.

8. Seltsimehelikkus. Seda oma kaaskohtunike suhtes, ilma et me ometi moodustaksime mingit suletud ringi. Kui sinu grupis on mängud läbi, mine abiks teistele gruppidele.

9. Tagasihoidlikkus. Ära püüa olla kohtunikekogu täheks, selles on palju häid kohtunikke.

10. Gens una sumus. Vahel kipub ununema, et me kõik oleme sama malepere osad.

Aga me kõik oleme niisugused, eks? Või vähemalt püüame olla, kas jah?
Lembit (tõlge)

Kommentaare ei ole: